A nebude klid: Teroristé unesli letadlo

29.03.2016 9:04

Letecká společnost EgyptAir před několika málo minutami zveřejnila informace o únosu svého letadla, které bylo nuceno přistát na mezinárodním kyperském letišti ve městě Larnaca.

A nebude klid: Teroristé unesli letadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přílet vládního speciálu s krajany z Ukrajiny

Letadlo mířilo z Alexandrie do Káhiry a na jeho palubě může být podle dostupných informací až osmdesát pasažérů. Některé odhady hovoří o padesáti až šedesáti pasažérech. Na palubě se údajně také nachází nevybuchlá bomba. Únos měla podle policejních zdrojů provést jedna osoba. Je však možné, že na palubě jsou přítomni také další únosci. Aktuálně byly zrušeny všechny lety mířící na Kypr a policie vyklidila letiště v Larnace. Únosci již sdělili policii, že pravděpodobně propustí ženy a děti.

Před několika minutami oznámila kyperská televize, že únosci z airbusu právě propustili prvních dvacet pasažérů. Jak upozorňuje britský deník The Telegraph, stále není jasné, kolik únosců se na palubě letadla pohybuje. Odhad počtu cestujících na palubě uneseného letadla se ustálil na 88. Britská média informují o tom, že osm z nich je britské národnosti a deset americké národnosti.

Nejčerstvější informace hovoří o tom, že až na členy posádky a pět cizinců byli všichni pasažéři propuštěni.

Egyptská státní televize oznámila jméno únosce. Měl jím údajně být občan Libye Ibrahim Samaha, který studoval medicínu na americké univerzitě v Atlantě. Později se však ukázalo, že Dr. Samaha je ve skutečnosti egyptským univerzitním profesorem a byl na palubě letadla přítomen, ale pouze jako cestující a s únosem letadla neměl nic společného.

Únos egyptského letadla údajně nijak nesouvisí s terorismem. Myslí si to aspoň kyperský prezident Nikos Anastasiadis. „Tento únos nemá nic společného s terorismem,“ uvedl prezident na tiskové konferenci, na které byl přítomen mimo jiné i šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. Vše skutečně nasvědčuje tomu, že únos letadla nemá žádný teroristický podtext. Celá záležitost může mít poměrně bizarní důvod, kterým je hádka mezi únoscem letadla a jeho exmanželkou. „To není žádný únosce, ale idiot,“ vyjádřil se jasnou řečí o únosci egyptský ministr zahraničí.

Zprávu rozšiřujeme

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…