A pitev jste viděl kolik? Covid-mrtvoly: Opozice jede na Blatného, ale stalo se nečekané

26.01.2021 8:07

Ministr Jan Blatný se v neděli u Moravce pokusil vysvětlit, jak se v ČR počítají statistiky obětí pandemie. Za to se od mnohých dozvěděl, že slouží popíračům covidu a jejich „alternativnímu vesmíru“. Velmi agilní byl v tomto směru předseda STAN Vít Rakušan. Dokonce tak, že mu jeden z lékařů (paradoxně současně aktivní člen TOP 09) napsal, co si o něm myslí.

A pitev jste viděl kolik? Covid-mrtvoly: Opozice jede na Blatného, ale stalo se nečekané
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Testy na COVID-19

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan v minulých dnech avizoval, že se ve vládě Ivana Bartoše chce stát ministrem vnitra a od té doby si buduje pověst ranaře. S tou v současnosti souvisí i potřeba vymezit se rázně proti „popíračům covidu“ jako bezpečnostní hrozbě. Rakušan si proto vzal na mušku ministra zdravotnictví Jana Blatného, který podle něj porušil i to poslední, v čem Babišova vláda ještě zemi prospívala.

Rakušan reagoval na slova ministra Blatného z nedělních Otázek Václava Moravce, že pouhých 30 procent obětí pandemie zemřelo přímo na covid. Blatný vysvětloval, že Česko pojímá statistiky covidových úmrtí velmi široce a počítá do nich prakticky všechny oběti, u kterých je virus nalezen. Jako perličku uvedl, že do statistik spadnou třeba i oběti dopravních nehod, které byly před smrtí covid pozitivní.

Za to po nedělních Otázkách schytal těžkou sodu od všech bojovníků s covid dezinformacemi. Třeba Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin, jeho slova vyhodnotil jako „poplašnou zprávu naruby“.

A nezahálel ani Vít Rakušan, který bude ve svém vyhlédnutém působišti v letenské kachlíkárně zjevně věnovat honu na dezinformátory velkou pozornost.

A proto se už nyní pustil do Jana Blatného: „Někdo by měl panu ministrovi vysvětlit, že jediná dobrá práce téhle vlády spočívala v tom, že v té vší mizérii alespoň nepopírala existenci covidu a vážných následků nemoci u slabších, starších, ale i těch zcela zdravých a silných spoluobčanů,“ vyzval.

A aby všichni pochopili, o co tady jde, tak následně vysvětlil, že Blatného slova opustila „mantinely reality“ a přešla do „alternativního vesmíru popíračů pandemie“.

A vše zakončil výhrůžným vzkazem, že vysvětlení ministru Blatnému ohledně popíračů pandemie se rád ujme on osobně.

Pane Rakušane, kolik jste viděl pitev?

Proti Rakušanovu výkladu se v diskusi hlasitě ohradil pan Šimon Reich, který je lékařem ve Všeobecné fakultní nemocnici a aktivním členem TOP 09. A ačkoliv jeho názory rozhodně nekopírují linku Romana Šmuclera, Rakušanův vehementní boj proti přesným, leč „popíračským“ datům jej znechutil.

„Pane předsedo, kolik jste v životě vyplnil úmrtních listů? U kolika jste byl pitev? A kdy jste složil zkoušku z patologie a soudního lékařství?“ optal se bývalého koaličního partnera. Ten podle něj vystupuje, jako kdyby medicíně rozuměl více než ministr Blatný, který přes všechnu kritiku stále je absolventem oboru všeobecné lékařství s ne úplně nevýznamnou vědeckou kariérou.

„To, že někdo sděluje podrobnosti statistiky, přece neznamená, že bagatelizuje covid nebo že této epidemii nerozumí,“ vysvětluje lékař. Podle dat za první polovinu roku 2020 tvořila pouhá covid pozitivita jen asi 9 procent úmrtí, což je právě tolik, kolik odborníci předpokládali.

Pokud jde o ostatní případy, tak určení příčiny úmrtí je vždy složitá problematika, na kterou existují celé lékařské obory.

„To není hoax, to není bagatelizace, to je medicína. Medicína, které vy nerozumíte,“ objasnil absolventovi oboru učitelství v aprobaci dějepis – němčina. Nikdo, kromě úplných bláznů, netvrdí, že covid je výmysl, a také že zažíváme bezprecedentní nárůst úmrtí, který souvisí s tímto onemocněním. To však neznamená, že se místo odborné debaty o lékařském problému začneme bavit v hantýrce lovců dezinformací.

„Buďte tak laskav a nesnižujte se k populistické rétorice, kterou tady všichni tak dlouho kritizujeme,“ žádá doktor Reich.

Za to si od jednoho z Rakušanových fanoušků vysloužil vzkaz „Panu Rakušanovi píšete sice hezky a dlouze, ale pravdu má on“. Lékaři pak vysvětlil, že Blatnému šlo o „nahrávku dezinformační scéně“ a o politickou relativizaci hrozivých čísel, tak na něj nemá chodit s vědou.

Další přidal, že Blatný je sice možná docentem, ale nemá morálku. „Babišovi se nehodí do krámu smutná fakta, tak je tento jeho tajtrlík začal zpochybňovat. Mrzí mne, že zrovna Vy se ho zastáváte,“ pokáral lékaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…