A pozor. Kalouska možná čeká velký problém

16.04.2015 8:26

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Martin Půta jednoznačně dává najevo, že podle jeho představ by hnutí známé v politice pod zkratkou STAN mělo nadále působit samostatně. Mezi členy prý nevidí vůli k pokračování spojenectví s TOP 09, a už vůbec nechtějí úzce spolupracovat s Andrejem Babišem a ANO.

A pozor. Kalouska možná čeká velký problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

„Indicie, že mám pravdu, už tady jsou. Třeba senátní volby. Z našich čtyř kandidátů uspěli dva, což je silný signál, že bychom měli jít dál samostatně,“ myslí si. Pokud jde o budoucnost s TOP 09, je skeptický. Oba subjekty se prý vzdalují i myšlenkově.

Rozhodně také odmítá stabilní spolupráci s hnutím ANO, které podle něj nejprve musí na místní úrovni prokázat, že něco dovede. Liberecký hejtman a dlouholetý starosta prý zatím úřadování „anonystů“ ve svém kraji příliš pozitivně nevnímá. „Hodnotím to maximálně jako střídavě oblačno,“ dodává.

Navíc má velký problém s osobností Andreje Babiše, který se prý chová jako „velký šéf“, což ve starostenském hnutí, které je spíše volnějším sdružením výrazných regionálních osobností, rozhodně nadšení nevyvolává. „Navíc Andrej Babiš v poslední době ve sněmovně překročil všechny normy normálního chování. Mám na mysli výpady proti Miroslavu Kalouskovi při interpelacích: Každý člověk by měl být schopen zachovat při vystupování elementární důstojnost,“ vysvětluje, proč jej předseda ANO příliš neláká.

Půta ale sám musí čelit vyšetřování, které jeho politickou kariéru limituje. Je obviněn z přijetí úplatku od firmy Metrostav kvůli zakázce na rekonstrukci jednoho z libereckých kostelů. Půta však trvá na tom, že je nevinen, a za věcí vidí politickou objednávku. Procesní úkony se totiž podle něj dějí velmi překvapivě těsně předtím, než má proběhnout nějaké důležité jednání. Naposledy se to stalo se stížností proti obvinění, kterou podával v lednu, státní zástupce nijak nereagoval, a teď rozhodl o jejím odmítnutí několik dní před důležitým sněmem hnutí STAN.

Už proto prý nebude překvapen, když řízení bude vedeno tak, aby se k soudu dostalo právě v době, kdy bude příští rok obhajovat funkci hejtmana.

Když prý sleduje, co se děje, a nejen v jeho kauze, začíná mít pochybnosti o fungování systému vyšetřování korupce. Zatímco dříve se kauzy nevyšetřovaly, teď prý nastal opačný extrém. „Statistika říká, že víc než polovina obviněných komunálních politiků je nakonec osvobozena. Jenže pověst jim bohužel nikdo nevrátí,“ povzdechl si hejtman Půta.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…