A proč jste to neudělali už vy, když o tom tak hezky mluvíte? Babišova náměstkyně se u Moravce špičkovala s předchůdcem, který prošel od ODS přes Kalouska až k Dlouhému

21.06.2015 14:52

Hosty druhé části Otázek Václava Moravce byli náměstkyně ministra financí Simona Hornochová (nestr. za ANO) a její předchůdce ve funkci Ladišlav Minčič (ODS). Společně s Václavem Moravcem diskutovali o elektronické evidenci tržeb.

A proč jste to neudělali už vy, když o tom tak hezky mluvíte? Babišova náměstkyně se u Moravce špičkovala s předchůdcem, který prošel od ODS přes Kalouska až k Dlouhému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Hornochová se nejprve vyjádřila k předpokládanému datu spuštění evidence, které by mělo být 15. února 2016, kdy bude dodán systém. „Mně osobně by se líbil pozdější termín, ale pokud vše půjde, bude to připravené, tak není důvod na něco čekat,“ řekla Hornochová s tím, že většina podnikatelů povinnosti spojené s novým systémem bude stejně dělat na poslední chvíli.

Na to už reagoval její oponent Ladislav Minčič z Hospodářské komory, který poukázal na fakt, že většina podnikatelů se vyslovila k půlroční legislaci připravovaného zákona. „Třetina podnikatelů se dokonce vyjádřila pro zavedení až po ročním ozkoušení nového systému,“ řekl a dodal, že mnozí nejsou spokojeni se slevou na dani čítající 5 000 Kč.

Pětasedmdesát procent by podle něj nějakou slevu na dani chtělo. „Sleva, tak jak ji navrhuje vláda, není pro fyzické osoby. Ta evidence má zabránit šedé ekonomice a podle všech dostupných materiálů a zkušeností je nejlepším bojem proti šedé ekonomice snižování daní,“ podotkl Minčič v pořadu, podle něhož by bylo nejlepší snížit nějakou obecnou plošnou daň.

„Když je tu tento problém, proč to už Ministerstvo financí nezavedlo předtím,“ reagovala na Minčiče štiplavou poznámkou Hornochová, podle které si Babišovo ministerstvo stojí za pěti tisíci, za které se dá prý koupit slušné evidenční zařízení. Náklady za evidenci se pak podle ní budou pohybovat v prvním roce mezi 1,5–2 miliardami korun.

Mělo by se zamezit kradení z DPH

Jak Minčič rovněž uvedl v pořadu, vláda prý předpokládá, že se díky elektronické evidenci tržeb vybere na daních více peněz. Podle něj to ale nezařídí malé podniky. „Mělo by se to zařadit, aby se smázla černá ekonomika. Elektronizace by měla postihnout především ta odvětví, u nichž hrozí přímo kradení daně z přidané hodnoty,“ myslí si.

Hornochová následně u Moravce zmínila, že už se přihlásilo Ministerstvu financí několik firem, které by chtěly evidenci předběžně ozkoušet. „Budou probíhat zátěžové metody, bude se zkoušet fungování systému,“ nastínila s tím, že žádná z firem Andreje Babiše se prý do těchto zkoušek nepřihlásila.

Minčič už pak jen připomněl, že je opravdu důležité, aby evidence zastavila hlavně nadměrné odpočty a úniky DPH, a dodal, že by to nemělo uškodit malým podnikatelům. „Běžné řádné podnikatele trápí obrovská finanční náročnost. Má-li mít člověk nárok na vrácení daní, tak se stává, že se to kvůli drobným pochybením na dlouho protáhne,“ uvedl a dodal, že u nich vyšší odpočet nemusí signalizovat to, že mají něco společného s podvodem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…