A proč tak mluvíte o „pražské kavárně“? naléhal Filip Horký na Jiřího Ovčáčka. Ten opět „jel bomby“

14.03.2017 8:27

Hostem diskusního pořadu Filipa Horkého na internetové televizi DVTV byl mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Vysvětlil, proč se prezident nebude účastnit předvolební kampaně a prozradil, koho by volil, kdyby Miloš Zeman nekandidoval.

A proč tak mluvíte o „pražské kavárně“? naléhal Filip Horký na Jiřího Ovčáčka. Ten opět „jel bomby“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

V úvodu pořadu vyjmenoval moderátor Filip Horký několik údajných prohřešků prezidenta Miloše Zemana, kterých se měl během svého mandátu dopustit. „Kancléř Mynář bez prověrky, Zeman jako jediný prezident ze zemí EU na oslavách v Moskvě, státní nevyznamenání pro pana Bradyho, přeříznuté aktivistky, pozdní přílet na pohřeb slovenského prezidenta a tak dále. Proč by po tomto všem měl být Miloš Zeman znovu prezidentem?“ zajímalo Horkého.

Celý rozhovor je ZDE

„To zní skoro jako obžalovací spis, pane redaktore. V každém případě proto, že pan prezident hájí zájmy ČR a občanů v zahraničí a na domácí půdě. Byl to pan prezident, který zabránil některým vládním činitelům například v přijímání migrantů. To je úloha, kterou pan prezident sehrál a zabránil tím zhoršení bezpečnostní situace v ČR. Potom je to podpora ekonomické diplomacie. Diplomatická podpora, která přináší právě letos své plody. Hovořím o Číně, o Rusku, o Spojených státech amerických. Hovořím také o dlouhotrvající podpoře státu Izrael, což v EU také není běžné.“

Následoval první divácký dotaz. „Pane Ovčáčku, považujete sebe a pana prezidenta za elitu?“ „Určitě se nepovažuji za elitu, to v žádném případě. Já to slovo ani nemám rád. Pan prezident je přímo zvolen občany, to znamená, je to prezident občanský. Je jedním z občanů a je prezidentem republiky. Ale já nerad využívám slovo elita,“ prohlásil Ovčáček. „Tak proč takovým způsobem mluvíte o pražské kavárně nebo o politických komentátorech?“ zajímalo Horkého. „To jsou většinou lidé, kteří to sami o sobě prohlašují. A já je považuju za pseudoelitu. Oni se považují za ty, kteří mají přednostní názor. Co mi na nich nejvíce vadí, a to je taková obecná definice pražské kavárny, že odmítají přistoupit na názory druhých. V případě pana prezidenta, a já jsem za to velmi vděčen, pan prezident je schopen naslouchat oponentním názorům. Ale nejen jim naslouchat, ale i o nich uvažovat a na základě jich změnit své rozhodnutí. To je velmi cenné. Byl bych velmi rád, aby i takto probíhala prezidentská kampaň, teď mluvím o protikandidátech,“ uvedl Ovčáček.

Anketa

Která koaliční strana už po volbách určitě nebude ve vládě?

17%
8%
75%
hlasovalo: 4217 lidí

Horkého dále zajímalo to, že pokud Zeman nebude vést kampaň, tak co přesně nebude dělat. „Nebude vyzývat občany na náměstích, aby ho volili, nebude aktivně takto vystupovat. Bude dělat svoji práci. To znamená navštěvovat zahraničí, přijímat ministry, navštěvovat jednotlivé kraje, přijímat rozhodnutí, podepisovat zákony a dál pokračovat ve své agendě. Program pana prezidenta pro nejbližší měsíce se vůbec nemění. Zůstává takřka podobný nebo totožný, jako v loňském roce. My nijak neupravujeme program vzhledem k situaci, kdy pan prezident bude svůj mandát obhajovat,“ konstatoval Ovčáček.

„Pod pojmem prezidentská kampaň si představuju podpisové karty, billboardy, možná reklamní spoty. Tohle všechno prezident mít nebude?“ chtěl se ujistit Horký. „Pan prezident nechce takto postupovat, nechce vyvíjet kampaň v klasickém slova smyslu. To je přeci věc protikandidátů. Neplánuje billboardy, speciální vystoupení volebního charakteru,“ řekl Ovčáček s tím, že asi bude existovat tým, který bude organizovat podpisovou akci, ale kdo v něm bude, to „absolutně netuší“.

Další dotaz směřoval k tomu, zda má prezident strach z předvolebních diskusí, když se jich nechce účastnit. „Určitě nejde o strach. Předvolební diskuse budou výhodné pro protikandidáty. Budou mít možnost představit svůj program. Pan prezident žádný program představovat nebude. Pan prezident předloží jakýsi výčet své každodenní činnosti, své práce za uplynulých pět let. A bude na lidech, aby zhodnotili, zdali jsou s ní spokojeni, nebo nespokojeni. Ono opravdu nemá smysl chodit do diskusí k Václavu Moravcovi. Pan prezident velkoryse dává možnost svým protikandidátům, aby se projevili. Můj osobní dojem je takový, že se sejde šest kandidátů u Václava Moravce a všichni budou nadávat na Miloše Zemana. To už je jejich právo. Oni mají možnost představit svůj program, svoji vizi ČR, kdyby byli prezidentem. Pan prezident nebude chodit do debat ani před druhým kolem, pokud postoupí do druhého kola. A já to rozhodnutí plně podporuji, považuji je za rozumné a moudré.“

Ovčáček také dostal dotaz, koho by volil, kdyby nemohl volit Miloše Zemana. „Kdybych si měl vybrat, tak bych si vybral Jaroslava Kuberu. Je to člověk, který není politicky korektní, má za sebou úspěšné vedení města, je úspěšným senátorem, má zajímavé neortodoxní názory. To znamená, pokud by pan prezident nekandidoval, pan senátor Kubera by měl můj hlas,“ svěřil se Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…