A proč vy jste s tím bývalým komunistou Babišem v koalici? Poslanec ČSSD musel ve studiu čelit historikovi

02.11.2019 21:35

Na téma možnosti zavedení 21. srpna jakožto významného dne, na připomínku invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a uctění památky obětí okupace, ve vysílání pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus hovořili publicista Luděk Navara z Platformy evropské paměti a svědomí a místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. Oba se na potřebě připomínky této události shodli. Pak se však debata stočila i k podpoře vlády komunisty a k minulosti premiéra Andreje Babiše, a Veselý začal hájit účast ČSSD v koalici. ČSSD prý zachraňuje prozápadní směřování země, bez nich by dle něho přišla do vlády SPD a skončilo by to tak, že bychom u nás měli ruský atom a rejdili by u nás ruští, čínští či snad severokorejští agenti.

A proč vy jste s tím bývalým komunistou Babišem v koalici? Poslanec ČSSD musel ve studiu čelit historikovi
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí
Podle Navary jde o krok správným směrem. „Ale obecně se nedá říci, že bychom dělali dost. Zaostáváme i za sousedními zeměmi, které měly podobné historické zkušenosti,“ doplňuje.

Navara si myslí, že jsme především zanedbali otázku viny, viníků a jejich potrestání. „Také dostatečné a včasné odškodnění poškozených. Zanedbali jsme i důležitost míst paměti, památníků, muzeí totality... Umírají pamětníci, jejich štafetu nemá kdo převzít, nevybudovali jsme taková muzea,“ říká. Mladí také dle něho nemají kam chodit, aby se seznámili s informacemi o těch, kteří minulý režim nepřežili, jelikož byli umučeni, či o těch, kteří byli pronásledováni.

Místopředseda ČSSD a poslanec Ondřej Veselý se s Navarou shoduje, že je zapotřebí si invazi takto připomínat. „To, že si otevřeně přiznáváme invazi, je podle mě jednoznačně dobře a směřuje to k tomu, že otevíráme temné kouty naší historie,“ podotýká. Ale také uznává, že tento krok přichází pozdě: „Je to nějaký krok, který sám o sobě stačit nemůže a nebude, ale když budeme pokračovat, bude to dobře. Souhlasím, že je to 30 let poté a mělo to nastat daleko dříve.“

Celý záznam pořadu si můžete poslechnout zde:

Došlo i na otázku podpory současného vládního kabinetu ze strany KSČM, která většinově s rozhodnutím o 21. srpnu nesouhlasí. „Něco jsme zanedbali. Komunisté tady pořád jsou a lidé je pořád volí... Ale i rozhodnutí o 21. srpnu 1968 svědčí přece o tom, že se na politickém směřování země nic nezměnilo a naše země jednoznačně směřuje prozápadním směrem,“ tvrdí Veselý, který odmítl zodpovědnost vlády na rostoucí popularitě komunistů.

Navara se pak obul i do místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče, jenž proklamoval, že v 1968 o žádnou invazi prý nešlo. „Jsme nejistí a lidé, kteří na nás chtějí útočit a zpochybňovat naše směřování, tuto nejistotu vycítí a využívají ji... Věřím, že naše prozápadní směřování je pevné, ale vztah k minulosti je subtilnější věc a tam je velký problém, protože ho zanedbáváme,“ řekl k tomu publicista.

„Každého promarněného života je třeba litovat a mít ho v úctě. Já bych ale poprvé řekl, že základní premisa z našeho pohledu je, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný... ale taky nijak nebyla odzbrojena československá armáda nebo likvidována státní moc, jak tomu bylo v případě okupace nacistickým Německem,“ zněl Grospičův projev v ČRo, na který Navara narážel.

Navara pak nevynechal ani současného předsedu vlády Andreje Babiše, který dle rozhodnutí soudů spolupracoval s StB. „Nepotrestali jsme mnoho zločinů komunismu, o kterých jsme věděli a stále víme. Pak nám nepřijde tak divné, že na postu premiéra je takový člověk, jaký tam je... Nevěřím politické reprezentaci, že se s minulostí chce upřímně na 100 procent vyrovnat,“ uvedl. A dodal: „Spravedlnost není otázkou národní povahy, ta buď je, nebo není.“

Veselý řekl, že tu tato skutečnost je, ale Babiš i přesto získal nejvíce hlasů ve volbách. Vstup ČSSD do vlády prý nemá na Babišovo vládnutí vliv. „Ta vláda by byla složena z premiéra Babiše stále, byla by podporována komunisty stále a zřejmě by byla podporována SPD,“ varoval Veselý s tím, že v takovou chvíli by se otřáslo i ono prozápadní směřování země a skončilo by to tak, že bychom u nás měli ruský atom a rejdili by prý u nás dokonce ruští, čínští či snad severokorejští agenti. Odmítl, že by ČSSD byla ve vládě, aby si „udrželi korýtka“, ale jako jediní prý ručí za prozápadní směřování země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…