A sakra: Evropská unie nám opravdu chce přidělit uprchlíky. Ale Sobotka a Chovanec se to pokusí zvrátit

13.05.2015 8:38

Ministr vnitra Milan Chovanec má podle Lidových novin obavy z plánovaných kvót Evropské unie pro uprchlíky. Podle všeho ministr očekával, že na kvóty nakonec nedojde, jenomže to vše vypadá jinak. Evropská komise se chystá schválit návrh imigrační politiky, která by rovnoměrně podle určitých pravidel přerozdělovala uprchlíky do jednotlivých zemí Evropské unie.

A sakra: Evropská unie nám opravdu chce přidělit uprchlíky. Ale Sobotka a Chovanec se to pokusí zvrátit
Foto: Archiv
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Svůj díl mělo vypracovat ministerstvo zahraničí a česká pozice se pak měla v řádu několika týdnů finalizovat na Úřadu vlády,“ vysvětlil proces vytváření nové imigrační politiky, který byl původně v plánu, zdroj z Ministerstva vnitra Lidovým novinám. Nyní je vše jinak a Evropská komise se rozhodla návrh na imigrační politiku vytvořit sama. Evropská komise by chtěla v rámci schvalování tohoto návrhu jako stavu nouze, který definuje Lisabonská smlouva, stihnout přijmout tuto politiku ještě do konce roku.

Kvóty, které by přesně určovaly, kam a kolik uprchlíků se přerozdělí na základě vyspělosti dané země a míry nezaměstnanosti ještě nejsou detailně zpracované. „Redistribuční klíč bude založen na kritériích jako je HDP, počet obyvatel, nezaměstnanost a počet žadatelů o azyl v minulých letech,“ popsaly precizně Lidové noviny.

Bude tak zajímavé, jak se k návrhu kvót Evropskou komisí postaví naše Ministerstvo vnitra. Chovanec je znám tím, že už v lednu kritizoval jejich případné zavedení. „Nemůžeme si vytvořit bezpečnostní rizika a problémy na vlastním území, aniž bychom do toho mohli mluvit,“ prohlásil Chovanec.

Státní tajemník pro Evropskou unii Tomáš Prouza se také staví s odporem proti plánovaným kvótám. „Naše pozice je známá. Kvóty nejsou systémové řešení, ale podpůrné nástroje ochrany v oblasti migrace,“ řekl Prouza s tím, že je důležitější prvně pomáhat v krizových oblastech, kde probíhají konflikty.

Je však velice nepravděpodobné, že by návrh na kvóty, které by přesně přerozdělovaly uprchlíky mezi jednotlivé členské státy, byl schválen. Aby se tak stalo, muselo by jej schválit všech 28 států Evropské unie. Už teď je ale známo, že kromě České republiky se zásadně proti staví i Velká Británie, Polsko, Slovensko a Maďarsko, kde místní premiér Viktor Orbán dokonce označil kvóty za „šílené a nespravedlivé“.   

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…