A sakra: Premiér Sobotka se prý znovu může bát orgánů kvůli prodeji dolů OKD Bakalovi

10.06.2015 11:14

Na dohled už se přiblížil začátek procesu, který může ukončit klid premiéra Bohuslava Sobotky. Vyšetřovací spis totiž obsahuje řadu informací, které jsou pro Sobotku velmi nepříjemné. Píše o tom server bývalé šéfredaktorky a investigativní novinářky Sabiny Slonkové Neovlivní.cz.

A sakra: Premiér Sobotka se prý znovu může bát orgánů kvůli prodeji dolů OKD Bakalovi
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bohuslav Sobotka

Jde o proces v kauze nevýhodné privatizace firmy OKD, která roky vrhá stín na kariéru současného premiéra. Server zjistil, že po měsících průtahů se soudci dohodli, kdo bude proces projednávat. Má jím být soud pro Prahu 2, který by měl případ projednat v „dohledné době“.

Privatizaci severomoravské černouhelné společnosti v roce 2004 řídil tehdejší ministr financí, jímž byl nynější premiér Bohuslav Sobotka. Tato privatizace byla podle vyšetřovatelů pro stát velmi nevýhodná. Obžalobě čelí dva bývalí úředníci Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a odborný znalec Rudolf Doucha, kteří podle žalobce způsobili státu škodu 5,7 miliardy korun. Doucha údajně ocenil doly na mnohem méně, než byla jejich skutečná hodnota. A Kuta se Škurkem navrhli vládě privatizaci OKD za výrazně podhodnocenou cenu. Všichni tři vinu popírají.

Nynější obžalovaní jsou jen pěšáci

Podle serveru jsou nicméně zmínění obžalovaní jen „pěšáci“, kteří prodej OKD takzvaně administrovali. Policie od začátku prověřovala především Sobotku, respektive jeho roli v celé transakci. Detektivové si dokonce nechali vypracovat analýzu, která měla rozkrýt odpovědnost současného ministerského předsedy i jeho tehdejších vládních kolegů.

Sobotka, ani nikdo jiný z vlády nakonec obžalováni nebyli. Státním zástupcům chybějí důkazy, že by se v případu dopustili trestného činu.

Ve spisu jsou pro Sobotku velmi nepříjemné informace

Jenže spis obsahuje řadu informací, které jsou pro Sobotku velmi nepříjemné. Především Sobotka prodal OKD výrazně pod cenou, ač měl šanci prodat uhelnou společnost dráž. Ukázalo se totiž, že ve chvíli, kdy měl stát díky stížnosti u Evropské komise možnost prodejní cenu za doly znovu zvážit a přimět kupce k jejímu navýšení, Sobotkovo ministerstvo nechalo původní prodejní cenu obhájit. Do Bruselu totiž putoval pod hlavičkou „Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda vlády“ posudek s neúplnými informacemi. „Dokumenty ve vyšetřovacím spise nadto ukazují, že jej ministerstvo nechalo vypracovat kupcem OKD. Konkrétně jeho advokáty z AK Pokorný, Wagner & spol., kteří neměli zájem nízkou privatizační cenu zpochybnit,“ upozorňuje list s tím, že právě v této kanceláři Sobotka dříve pracoval. A jejím spolumajitelem je premiérův blízký přítel Radek Pokorný.

Ministerstvo financí prý před rokem přiznalo, že v minulosti Evropskou komisi skutečně obelhalo. Prostě dodalo takové „podklady“, aby EK obchod schválila. „Evropská komise v roce 2011 nijak nepřezkoumávala informace, které jako reakci k otázce privatizace OKD obdržela od České republiky. Nyní zjištěné skutečnosti ukazují, že tyto informace byly zavádějící, či dokonce nepravdivé,“ uvedl v loňském roce mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.

Sám Sobotka všechny otázky na OKD odráží tvrzením, že privatizace byla v pořádku.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…