A šmitec. Drsné přitvrzení zákonů o znásilnění v Německu

07.07.2016 13:41

Německý spolkový sněm se odhodlal k radikálnímu kroku. V rámci boje proti sexuálnímu násilí se jeho poslanci rozhodli rozšířit zákonnou definici znásilnění. Po právní stránce to znamená, že i neochota a slovní protesty oběti mohou být považovány za důkazy, že se jednalo o znásilnění. Informuje BBC.

A šmitec. Drsné přitvrzení zákonů o znásilnění v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedno ze zbudovaných bezpečnostních míst pro ženy

Dosavadní německé zákony nepovažovaly pouhé vyslovení „ne“ za dostatečný projev neochoty k pohlavnímu styku. Aby se jednalo o znásilnění, musela se oběť prokazatelně před útočníkem fyzicky bránit.

To však kritici považují za neadekvátní a podle studie z roku 2014 takový výklad znásilnění přispívá k tomu, že mnozí násilníci zůstanou nepotrestáni. Podle autorů studie byl každý ze 107 zaznamenaných případů vykonán proti vůli oběti, která se nedokázala proti pachateli bránit. U soudu však neuspěl žádný.

Nová podoba zákona se však nebude tolik soustředit na samotnou obranu oběti, nýbrž má brát v potaz i celou situaci, při které ke znásilnění došlo, což by mohlo znamenat, že pouhé „ne“ může být vzato jako důkaz.

Celý text zde

Německo již dlouhou dobu čelilo kritice za svoje zákony ohledně sexuálního násilí a silvestrovské útoky z Kolína nad Rýnem a dalších měst akorát ukázaly, jak je situace kritická. Nedávno také došlo k osvobození dvou mužů, kteří čelili obvinění ze znásilnění modelky Giny-Lisy Lohfinkové. Dokonce i přesto, že nahráli na internet video, na kterém na ně oběť naléhá, ať přestanou.

„Nejen že byli muži očištěni od svých provinění, ale Lohfinková dostala pokutu ve výši 24 tisíc eur za křivou výpověď,“ uvedla BBC.

Německo tak podle aktivistů udělalo krok správným směrem, zdaleka ne však dostatečný. Stále chybí ochrana těch, kteří byli znásilněni například pod účinkem omamných látek a nemohli tak adekvátně vyjádřit svůj nesouhlas. Vláda však plánuje zpřísnit i zákony týkající se sexuálního obtěžování a skupinových útoků.

Podle aktivistky Kristiny Lunzové je však správná cesta ta, kterou se vydali v Kalifornii v roce 2015. Tam totiž byl přijat zákon, podle kterého je pro pohlavní styk nutné získat verbální souhlas.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…