A šmitec. Už žádné peníze z Ruska pro politické strany, odhlasovalo se v Bruselu

10.06.2015 14:23

Evropský parlament chce politickým stranám zakázat financování z Ruska a dalších zemí mimo Evropskou unii. Také chce důrazněji bojovat s ruskou propagandou. Svědčí o tom ostře formulovaná zpráva o situaci ve vztazích s Ruskem, kterou dnes europoslanci schválili.

A šmitec. Už žádné peníze z Ruska pro politické strany, odhlasovalo se v Bruselu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Podle dokumentu prý už navíc nelze Moskvu kvůli jejímu zapojení do ozbrojeného konfliktu na Ukrajině a protiprávní anexi Krymu považovat za strategického partnera.

Zprávu, kterou připravil Litevec Gabrielius Landsbergis, zástupce největší lidovecké frakce v EP, podpořila valná většina hlasujících poslanců (pro bylo 494 a proti 135). Rusko je v dokumentu označeno za agresora a narušitele demokratických pořádků, který „vede proti Ukrajině ozbrojený konflikt, jehož se přímo a nepřímo účastní jeho vojenské a bezpečnostní síly, a který úmyslně destabilizuje tuto suverénní a nezávislou zemi ve svém sousedství“.

Součástí textu je i výzva Evropské komisi, aby „předložila návrh právního předpisu zakazujícího financování politických stran v EU politickými nebo hospodářskými subjekty mimo EU“. Pokud by takové nařízení nakonec vstoupilo v platnost, dotklo by se řady krajně pravicových a nacionalistických evropských stran, které podle médií získávají v Rusku výhodné půjčky. Loni tak například dostala vysokou půjčku od ruské banky francouzská Národní fronta Marine Le Penové.

„Oblast financování politických stran neupraveného podle evropského práva představuje významné riziko,“ uvedl český europoslanec Stanislav Polčák z lidovecké frakce EPP. Podle něj není dobře, že se nechává na libovůli vnitrostátních právních řádů, zda omezí nebo zakážou přijímat dary a půjčky od zahraničních subjektů mimo Evropskou unii. Český právní řád už přijímání darů od subjektů ze zahraničí zakazuje. Půjčky v zahraničí nicméně možné jsou, ale strany o nich musejí zveřejnit podrobnosti.

Boj i proti ruské propagandě

Do Landsbergisovy zprávy se prostřednictvím pozměňovacích návrhů dostala i kritika na adresu Moskvy za seznam osmadevadesáti nežádoucích Evropanů včetně čtyř Čechů, kteří mají kvůli svému postoji ke konfliktu na Ukrajině zakázaný vstup na ruské území. Evropská komise je rovněž tlačena k intenzivnějšímu boji s ruskou propagandou. Měla by prý vyjádřit nesouhlas s tím, že se v ruských státních médiích „vyskytují tendence přepisovat a nově vykládat historické události dvacátého století“.

„Nehodláme se smířit s tím, že Putinovo Rusko a jím kontrolované sdělovací prostředky bezostyšně manipulují s historickými fakty se zjevným záměrem vyvolat v ruské společnosti protizápadní nálady a upevnit tím její loajalitu k agresivní politice Putina na Ukrajině“, uvedl k propagandě europoslanec Jaromír Štětina (TOP09). Rusko podle něj nevede válku jen na východoukrajiských bojištích, ale i na internetu a ve sdělovacích prostředcích. „Naléhavě proto potřebujeme společnou strategii proti ruské propagandě, abychom v informační válce s Ruskem netahali za kratší konec,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…