A soudruzi, nařídíte taky, že ženy budou povinně rodit střídavě kluky a holky? rozsekl senátor otázku kvót

23.06.2015 15:10

Ministerstvo vnitra spolu s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) navrhuje, aby ženy tvořily aspoň dvě pětiny kandidátů pro sněmovní a krajské volby. Stejné minimální zastoupení by ale také měli mít i muži. Proti návrhu volební novely se postavili vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který ji pokládá za protiústavní, dále Ministerstva obrany či financí a rovněž některé kraje. Vláda se má novelou zabývat již tuto středu. Nejnověji se proti vyslovil také senátor Ivo Valenta.

A soudruzi, nařídíte taky, že ženy budou povinně rodit střídavě kluky a holky? rozsekl senátor otázku kvót
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Cílem novely je větší zapojení žen do veřejného a politického života, uvedlo vnitro. Při posledních sněmovních i krajských volbách ženy tvořily čtvrtinu kandidátů, ve sněmovně i krajských zastupitelstvech měly zhruba pětinové zastoupení.

Předloha stanoví, že muži a ženy by museli být zastoupení rovnoměrně na prvních dvou místech každé kandidátky. Pokud bude kandidátů nominováno více, „je každé pohlaví zastoupeno alespoň 40 procenty“, uvádí se v předloze. Na kandidátních listinách by strany či hnutí musely podle návrhu nově uvádět také pohlaví svých adeptů na poslance či krajské zastupitele.

Sankce za nedodržení podmínky: Snížení ročního příspěvku za mandát o 30 %

Vnitro navrhlo také sankce za nedodržení podmínky minimálního zastoupení mužů a žen, ovšem jen pro strany, které by se do sněmovny či krajského zastupitelstva dostaly. Chce jim snížit roční příspěvek za mandát o 30 procent, tedy za poslanecký mandát z 855 000 na 598 500 korun, za krajský mandát z 237 500 na 166 250 korun. Ministerstvo financí upozornilo, že snížení příspěvku by bylo velmi omezující pro malé strany či hnutí, které mají jen několik krajských mandátů.

Podle Bělobrádka je návrh v rozporu s Listinou základních práv

Ministerstvo obrany namítlo, že pozice na kandidátní listině není zárukou místa v zastupitelském sboru. Vnitro by proto pro deklarovaný cíl mělo zvolit jiná opatření. Bělobrádek pokládá návrh za protiústavní, diskriminační a věcně chybný. Argumentuje Listinou základních práv, která zaručuje občanům přístup k voleným a jiným veřejným funkcím za rovných podmínek, tedy bez ohledu na rasu či pohlaví. Vnitro oponovalo mimo jiné tím, že genderové kvóty výslovně umožňuje zavést úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen.

Kraje mezi svými námitkami upozorňovaly mimo jiné na to, že navrhovaná podmínka není uplatňována pro volby zastupitelstva Prahy, které plní roli krajského zastupitelstva.

Senátor: Pro všechny schopné a úspěšné ženy musejí být tyto plány urážející

Ivo Valenta na svém facebookovém profilu napsal, že si vždy vážil schopných a úspěšných žen. „A myslím si, že pro všechny musejí být urážející plány ministrů, kteří chtějí, aby na kandidátkách politických stran byly dvě pětiny žen a dokonce aby žena byla buď první, anebo přinejhorším druhá v pořadí,“ napsal.

Těší jej, že není jediný, který považuje něco podobného za ryzí sociální inženýrství, pozitivní diskriminaci a projev ztráty zbytků zdravého rozumu.

„Copak přijde příště? To nám budou ‚soudruzi‘ chtít nařizovat, že povinně budou ženy rodit střídavě kluky a holky? Anebo připraví zákon, který řekne, že si můžete koupit auto, pokud zaručíte, že jej bude řídit alespoň ze 40 % času vaše manželka?“ podotkl závěrem ironicky.

Celé znění příspěvku Ivo Valenty na jeho facebookovém profilu:

Vždy jsem si vážil schopných a úspěšných žen. S mnohými se často potkávám ať už v rámci podnikání nebo svého osobního života. A myslím si, že pro všechny musejí být urážející plány ministrů, kteří chtějí, aby na kandidátkách politických stran byly dvě pětiny žen a dokonce aby žena byla buď první, anebo přinejhorším druhá v pořadí. Jsem rád, že nejsem jediný, který považuje něco podobného za ryzí sociální inženýrství, pozitivní diskriminaci a projev ztráty zbytků zdravého rozumu. Copak přijde příště? To nám budou „soudruzi“ chtít nařizovat, že povinně budou ženy rodit střídavě kluky a holky? Anebo připraví zákon, který řekne, že si můžete koupit auto, pokud zaručíte, že jej bude řídit alespoň za 40 % času vaše manželka?

 


 

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…