A soudržnost je fuč! Lidovci jen s Fialou, TOP 09 se topí. Rakušan? Velký přešlap

07.02.2024 15:02 | Monitoring

Nevyzpytatelné kroky hnutí STAN působí stále větší problémy ve vládní koalici, premiér Petr Fiala proto na úterý svolal první dohodovací řízení od vzniku vlády v roce 2021. Podle spisovatele Ondřeje Neffa má Fiala jen dvě možnosti, buď si to nechá líbit, nebo si to líbit nenechá. Následující dny ukážou.

A soudržnost je fuč! Lidovci jen s Fialou, TOP 09 se topí. Rakušan? Velký přešlap
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Neff

V prvních dvou letech byla pětikoaliční vláda velmi stabilní, a to i přes některé závažné kauzy jedné ze stran, jako Dozimetr, který zasáhl několik členů hnutí STAN. Podle Neffa to bylo zejména tím, že stále fungoval spojovací princip Antibabiš. „V první půlce volebního období bývala Fialova vláda chválena za to, jak pěkně drží pohromadě. Vysvětlení bylo jasné od samého vzniku vlády o pěti koaličních členech: její program byl Antibabiš, s Babišem stála a padala, Babiš chodil okolo s peškem a v sevření strachu houfec dobře držel,“ tvrdí Neff.

Jenže tato soudržnost se pomalu stává minulostí s tím, jak se blíží volby, ve kterých si jednotlivé strany musejí znovu kolíkovat hřiště, přičemž o některé strany je to boj o holý život ve Sněmovně. „Po půlroce je soudržnost pryč. Možná taky s pohledem na preference je třeba se uchýlit k zásadě ‚zachraň se, kdo můžeš‘. Lidovci se v příštích volbách dostanou do Parlamentu jen ve Fialově batohu a také TOP 09 má nosní dírky v úrovni hladiny. Slovo leadership neboli schopnost vésti (slovo ‚vůdce‘ má u nás pořád ještě nepříjemné konotace) bývá užíváno v sousedství slova nedostatek. Najednou je plno vůdců nižší kategorie, o to agilnějších,“ píše Neff v komentáři na serveru Neviditelnypes.lidovky.cz.

Nejagilnější je v tomto předvolebním boji zatím hnutí STAN a jeho šéf Vít Rakušan. „Vít Rakušan nasadil politiku ‚bez kompromisů‘, aby prosadil STAN jako silnou neuhýbavou formaci. A jde to ráz na ráz, Rakušan roztroubí úmysl vykoupit soukromý podíl ČEZ a týden na to ministr Dvořák (ano, STAN má ministra pro evropské záležitosti) jmenuje Petra Zahradníka zmocněncem pro otázky eura,“ vypočítává Neff události posledních dní, které vyvolaly ve vládě nebývalé pnutí.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Právě jmenování zmocněnce pro přijetí eura bez souhlasu vlády je podle Neffa tím největším přešlapem. „Zmocněnec je někdo, kdo je zmocněn, a v otázkách eura by měl tedy být zmocněn minimálně vládou. Petr Fiala se o novém postu dozvěděl z X, ministr Dvořák ho do toho namočil bez předchozího varování. Zásada ‚řekl jsi mu to?‘ se zřejmě stala součástí stanařské strategie. Premiér Fiala má dvě možnosti, buď si to dá líbit, nebo si to nedá líbit,“ dodává Neff, že tento spor neskončí u Ústavního soudu, jak je v posledních letech při politických sporech špatným zvykem.

Podle bývalých předsedů vlád Jiřího Paroubka nebo Mirka Topolánka by si to Fiala neměl nechat líbit. „Vyletěl by z vlády rychlostí supersonické střely. Ministr si nemůže dělat, co by sám chtěl. O takto závažných politických otázkách musí rozhodovat vláda,“ prohlásil podle informací serveru iDnes.cz Jiří Paroubek. 

„Nic proti Petru Zahradníkovi (zmocněnec pro euro), byl ostatně už v mém NERV, ale chování strany-nestrany STAN beru jako velký podraz a nebude podle mne možné to ze strany Petra Fialy standardně vymlčet. Myslím, že je čas na rekonstrukci vlády. S Martinem Dvořákem bych začal,“ přidal se Mirek Topolánek, který v čele ODS vládl v letech 2006 až 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slepenec nikdy není soudržný !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 07.02.2024 16:49:52
Soudržnost existuje jenom před tím, než se příslušníci slepence dostanou ke korytům. Zajímaví jsou opět pánbíčkáři a nepřestávají mě fascinovat. Ti se klidně spojí i s antikristem, jen aby se dostali ke korytům a měli bachory plné. Pak si střihnou Otče náš a jede se dál, jakoby se nechumelilo. Doufám, že jim to věčné křiváctví věřící na jihu Moravy a Čech dají tentokrát sežrat u předčasných voleb, k nimž se slepenec zatížený mnoha průšvihy, rychle blíží. I když jistý si tím opravdu nejsem, protože víra v boha na hříchy souvěrců ve významných funkcích dává na čas voleb věřícím vždy zapomenout. Tentokrát se věřící z Moravy klidně spojili se stranou modrých kmotrů, kteří dokážou porušit celé Desatero bez mrknutí oka. Z toho je vidět, že o víru lidovcům opravdu nejde. Pouze o ta plná koryta. Piráti si z funkcí ve vládě a v parlamentech udělali taky dobrý byznys, pouze ta digitalizace trochu při spouštění škytá. TOP 09 s asi 150 členy je zajímavý úkaz Vznikla jako fanfaronský nápad Kalouska, když měl asi 2,5 promile při pijatice s aristokratem z Orlíku v roce 2009. Přežívá dodnes díky existenci "lepších" lidí, kteří mají nechuť k lúze, nejsou chudí a neumí nebo nechtějí krást jako modré straky. STAN pak zahrnuje hlavně bývalé starosty, z nichž mnozí se konečně dostali korytu (po fatálním rozhodnutí ÚS vedeného Rychetským). Ve Fialově vládě se za dva roky stačili umazat všichni. Někteří jen trochu, někteří opravdu hodně. Tato špína ale, na rozdíl od šmíru, umýt už nikdy nepůjde.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …