A teď vás vytočím, řekl Zeman občanovi ve vsi na kraji země. A podivil se nad tím, co proti němu chystají politici

12.11.2014 14:14

O omezení prezidentských pravomocí nebo o tom, jak se důchodce z Vysočiny může stát prezidentem, byla řeč v Osoblaze, kam přijel na návštěvu prezident Miloš Zeman. K polským hranicím do malé obce přijel „nejmodernějším dopravním prostředkem“. Prezident na setkání s místními občany, kteří mu tleskali v nabitém sále, vysvětlil, že nehodlá navštěvovat pouze obce s titulem Vesnice roku.

A teď vás vytočím, řekl Zeman občanovi ve vsi na kraji země. A podivil se nad tím, co proti němu chystají politici
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Osoblaze

Prezident strávil úterní večer „na konečné stanici“, u polských hranic. Do malé obce Osoblaha přijel vlakem po místní úzkorozchodné železniční trati z Třemešné. „Dorazil jsem nejmodernějším dopravním prostředkem, úzkokolejkou, a pohnuly se ve mně železničářské geny, protože můj dědeček byl přednostou železniční stanice v Ústí nad Orlicí,“ uvedl na začátek Zeman. Osoblaha má přes tisíc obyvatel, několik set se jich tísnilo v sále kulturního domu, kde se debata s prezidentem uskutečnila. Zeman poděkoval lidem za to, že na setkání přišli, a upozornil, že smyslem jeho návštěvy je hlavně diskuze s občany. „Myslím si, jak už říkal Karel Čapek, že člověk, který stojí, lidem káže, zatímco člověk, který sedí, si s lidmi povídá. Já jsem si přišel povídat. Ano, vždycky říkám hejtmanům příslušného kraje, nezvěte mě jen do velkých měst, ale i do menších obcí,“ upozornil Zeman. Připomenul i to, že při jeho cestách ho příliš nelákají jen obce, které jsou nositeli titulu Vesnice roku. „I když si vážím soutěže Vesnice roku, přesto si myslím, že prezident by měl jezdit právě tam, kde existují problémy,“ uvedl Zeman, který upozornil na to, že je rád, že hejtman zařadil do programu právě návštěvu Osoblahy, jež se potýká s kritickou nezaměstnaností.

Zeman: Pane kolego, já vás také vytočím!

Pak v sále začala debata s občany: „Mým životním krédem je, že když nikoho za den nevytočím a nenastartuju, tak to považuji za promarněný den. Když vás sleduji, vidím, že vaše popularita roste díky masmédiím, která se nám snaží vymývat hlavu,“ uvedl také tazatel a pak vznesl pochybnost vůči působení vicepremiéra Andreje Babiše. „Pane kolego, příliš si fandíte, já vás také vytočím!“ přerušil řeč tazatele Zeman a následoval smích a potlesk. Prezident pak požádal o to, aby si dotyčný vzal mikrofon, protože jeho slova nebyla v sále slyšet. „Jde mi o pana Babiše a změnu Ústavy,“ doplnil občan Osoblahy. „Co chcete, abych vám řekl k panu Babišovi? Znám ho tak jako každého člena vlády, ale nejsem jasnovidec. Změnou Ústavy máte asi na mysli, že se připravuje zákon o omezení prezidentských kompetencí. Vyjádřil jsem mírný podiv nad tímto zákonem podle hesla: Jestliže je prezident zvolen přímou volbou, neměl by mít menší kompetence než prezident, kterého volí pouze Parlament, ale o tom rozhodnou zákonodárci,“ dodal.

Měli by důchodci z Osoblahy šanci dostat se na Hrad?

Obyvatele pak zajímala také možnost podpory podnikání v regionu. „Myslím si, že oblasti jako je Osoblažsko by si možná zasloužily větší podporu v rámci investičních pobídek nebo politiky zaměstnanosti, protože podnikatelé se k nám nehrnou. Chtěl bych vědět, zda je prezident stejného nebo jiného názoru?“ zazněl další dotaz. Prezident na otázku reagoval připomenutím skutečnosti, že vláda asi před měsícem navrhla nový zákon o investičních pobídkách, který mimo jiné obsahuje zvýšenou podporu pro problémové kraje, včetně Moravskoslezského. Lidé se také zajímali o Zemanovu kariéru: „Existuje nějaký univerzální recept na to, jak se důchodce z Vysočiny stane prezidentem? Máme tady v Osoblaze dost důchodců, tak jestli by měli šanci?“ Dotaz doprovodil smích a potlesk. Prezident nejdříve vysvětlil, že pojem důchodce z Vysočiny nebo „jezevec z Vysočiny“ si vymyslel sám a pak poradil: „Dělejte nejdříve poslance, pak předsedu Parlamentu, pak předsedu vlády, pak si dejte deset let pohov a máte prezidentství úplně jisté,“ reagoval prezident a opět následoval potlesk. Dalším tématem, které občany zajímalo, byla problematika nezaměstnanosti nebo doba odchodu do důchodu.

Za tři dny návštěvy v regionu se prezident setkal například s občany v Havířově, Opavě nebo Krnově. Ve středu má na programu Kopřivnici. Tady třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje ukončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…