A teď čeští „páni na holení“: Kdo prý uléval peníze do Panamy. Jsou to velká, velká jména

04.04.2016 8:31

„Nejoblíbenější destinací, kam čeští klienti schovávají své firmy, jsou bezkonkurenčně Seychely, kde pro ně Mossack Fonseca založila přes 800 firem,“ uvádí server investigace.cz. Aféra spojená s včera zveřejněnými „Panama Papers“ nabývá zajímavých obrátek – Čechů, kteří drží akcie firem zřízených panamskou společností, je 283. Nejčastěji se jedná o lobbisty, odsouzené zločince, známé „krále privatizace“, lidi pohybující se ve zbraňovém průmyslu a obchodníky se solárními elektrárnami.

A teď čeští „páni na holení“: Kdo prý uléval peníze do Panamy. Jsou to velká, velká jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Těch dokumentů, které se nějakým způsobem vztahují na občany České republiky, je přes 250 tisíc. Jedná se zejména o právní listiny, e-mailovou komunikaci a komentáře ke smlouvám. Velmi častou formou anonymizace reálného vlastníka je držba akcií na doručitele – těch případů se ve spisech objevuje v souvislosti s ČR 40. Nejčastěji vyhledávanou destinací, kam čeští podnikatelé „ukrývají“ své firmy, jsou Seychely, kde pro ně panamská právní firma založila přes 800 entit. Poté se jedná zejména o Panenské ostrovy, Bahamy, Panamu nebo ostrov Samoa.

K Čechům, jejichž jméno lze najít ve zveřejněných dokumentech, patří například známý zločinec Radovan Krejčíř. „V databázi Panama Papers lze najít e-mailovou korespondenci z roku 1998, kdy si Krejčíř vyvedl peníze z vlastní firmy Corado Holding do své druhé firmy na Britských Panenských ostrovech jménem Ducane Finance,“ uvádí server investigace.cz.

Celý článek zde

Mezi další jména patří Filip Rybín a Petros Michopulos, kteří jsou v ČR známí svým působením v PR agentuře Previa CR, v rámci které například spolupracovali na předvolební kampani ČSSD. Podle informací vyplývajících ze zveřejněných dokumentů Rybín s Michopulosem vlastní od roku 2006 firmu Couva Holdings S. A., registrovou na Britských Panenských ostrovech.

Majitel hokejové Sparty a ČKD Petr Speychal spolu se svými obchodními partnery Janem Kutišem a Petrem Gregorem vlastní v daňových rájích dokonce několik firem. Firma s exotickým jménem Wonderful Yacht Holdings, registrovaná na Britských Panenských ostrovech, zas patří známému majiteli fotbalového klubu Sparta Danielu Křetinskému. V databázi nechybí ani zmínka o nejbohatším Čechovi Petru Kellnerovi, jehož jméno je spojováno hned s několika firmami v Britských Panenských ostrovech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…