A teď je to naše, řekne možná církev o památkách. Marek Benda: Stát vše ohlídá

17.07.2012 10:36

Šéf Národní galerie Vladimír Rössel vytvořil seznam děl, které by měl stát od církví vykoupit zpět. Bojí se, že NG kvůli církevním restitucím přijde o obrazy. "Máme seznam děl, u nichž bychom po státu chtěli, aby je v případě hrozby navrácení církvím raději vykoupil," řekl LN. Konkrétní být nechtěl, ale uvedl, že v opačném případě by galerie přišla o významnou část cenné Sbírky starého umění.

A teď je to naše, řekne možná církev o památkách. Marek Benda: Stát vše ohlídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel Zesnutí Svaté Bohorodice na Vinohradském hřbitově

V ohrožení je také kostel na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, který patří mezi památky UNESCO, nebo Sázavský klášter. V pátek schválený zákon o majetkovém vyrovnání totiž římskokatolické církvi umožní o tyto památky požádat. O osudu Zelené hory má jasno i její správce. "Netají se tím, že budou žádat," potvrdil záměr církve náměstek šéfky telčských památkářů Bohumil Tripal.

Zástupci žďárské radnice se bojí, že církev nebude svolná využít památku jako lákadla pro návštěvu kraje. "Nedovedu si jiný režim než pro zájemce o historii dost dobře představit," řekla LN starostka města a senátorka Dagmar Zvěřinová (ČSSD).

Památkám nic nehrozí

Naproti tomu koaliční politici jsou přesvědčeni, že k újmě památek nedojde. "Nemyslím si, že vrácení bude dramatické. Díla nejsou v ohrožení, nikdo se jich nezbavuje. Kdo je vlastníkem kulturně cenných věcí, je navíc hlídán státem. Dohlíží se, aby nebyly vyváženy bez souhlasu ze země, o jejich osud se nebojím," řekl poslanec Marek Benda (ODS).

Přesný seznam majetku, o které budou církve žádat, se teprve rýsuje. "Zatím nemůžeme říci, zda budeme žádat o vydání uměleckých děl a jiných movitých památek," nechtěl upřesnit generální vikář českobudějovického biskupství Adolf Pintíř, co si bude jeho diecéze nárokovat.

Církve tak mohou vedle výše zmíněných nemovitostí požadovat třeba někdejší farní či klášterní budovy, které nyní patří státu a ten v nich má například sídla úřadů, děkanský chrám v Mostě, známý "přesunutý kostel" nebo některá umělecká díla. Mezi nimi třeba díla Mistra vyšebrodského oltáře, Mistra Theodorika nebo Mistra třeboňského oltáře.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…