A teď pro změnu mluví Chovanec: Vzkazy Miloši Zemanovi, které by Hrad měl číst

18.10.2016 7:44

Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec v rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že si sociální demokraté nemohou dovolit válčit na dvou frontách. Už na pondělním jednání vlády dal koaliční partner Andrej Babiš (ANO) najevo, že předvolební kampaň proti ČSSD povede po celý rok, takže by sociální demokraté měli udržet dobré vztahy s prezidentem Zemanem. Takové vyjádření je nicméně v kontrastu s názorem předsedy ČSSD Sobotky: Premiér včera tvrdil, že Zeman se ,,socdem" vzdaluje.

A teď pro změnu mluví Chovanec: Vzkazy Miloši Zemanovi, které by Hrad měl číst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr Milan Chovanec

Člen vlády prozradil, že pondělní jednání vlády bylo poněkud vyhrocené, protože ministr financí Andrej Babiš (ANO) jitřil atmosféru. Místopředseda ČSSD má za to, že šéf státní kasy možná nepochopil, že volby skončily a je třeba dál pracovat. Podle Chovance bude záležet na Andreji Babišovi, zda se zklidní, nebo v Česku povede předvolební kampaň do sněmovních voleb po celý rok.

ČSSD si bude muset vyhodnotit situaci a bude muset najít cesty, jak oslovit voliče. V krajských a senátních volbách prý dali občané sociálním demokratům vysvědčení. Chovanec to vidí tak na trojku. A teď je podle jeho názoru třeba se snažit, aby to příště nebylo třeba za 4. V současnosti nejsilnější vládní strana se musí snažit toto hodnocení vylepšit. „Výsledek není problém voličů, to je náš problém,“ zdůraznil Chovanec.

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

Důrazně však varoval před politickou popravou Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve jménu přijetí odpovědnosti za neúspěch ČSSD. Tím by si prý strana dala vlastní gól. A to si sociální demokraté nemohou dovolit, když dává Babiš najevo, že předvolební kampaň povede v podstatě permanentně. To je prý ostatně také důvod, proč Chovanec volá po smíru s prezidentem Milošem Zemanem.

„Říkal jsem, že je třeba zlepšit komunikaci s Hradem. Máme největšího soupeře pana Babiše a ANO, nemůžeme si dovolit mít front otevřeno víc. To ale neznamená, že nás bude řídit Pražský hrad. Sociální demokracie se musí řídit z Lidového domu volenými orgány. ... Já stále považuji Miloše Zemana za levicového prezidenta. V některých levicových tématech bychom ho potřebovali jako spojence v komunikaci k veřejnosti,“ vyjádřil se statutární místopředseda strany na adresu Miloše Zemana. Ve stejném duchu prý bude mluvit ke spolustraníkům.  

Pokud by se stalo, že se Miloš Zeman přikloní k Andreji Babišovi, bude to mít sociální demokracie podle Chovance složitější, ale nesmí stahovat kalhoty daleko před brodem, obrazně řečeno. „Strach vás nikam neposune,“ upozornil Chovanec. Pokud by měla ČSSD dveře na Hrad zavřené, prý se do nich rozhodně nehodlá vlamovat.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …