A teď to máte, novináři od Bakaly. Teď poučujte druhé, hrne se kritika kvůli cenzuře a padají jména těch, o kterých se nemluví

22.06.2016 18:02

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Až bude zase někdo z vydavatelství Economia moralizovat, mluvit o právu na vyjádření i o tom, jak někdo manipuluje se skutečnostmi, měl by si laskavě nejprve zamést před prahem vlastního vydavatelského domu. To vzkazuje mediální odborník Petr Žantovský v souvislosti se stažením a následným zveřejněním už patřičně upraveného rozhovoru s podnikatelem Radimem Jančurou na serveru Aktuálně.cz. Analytička Irena Ryšánková připomíná, že i v novodobých českých dějinách existuje pár ikon, které jsou nedotknutelné.

A teď to máte, novináři od Bakaly. Teď poučujte druhé, hrne se kritika kvůli cenzuře a padají jména těch, o kterých se nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Anketa

Bez ohledu na to, co si vy osobně přejete: Vystoupí dnes Britové z EU?

65%
hlasovalo: 6333 lidí

Na serveru Aktuálně.cz vyšel v úterý rozhovor s podnikatelem Radimem Jančurou, jehož tématem měla být reorganizace policie. Ta totiž majitele společnosti RegioJet naštvala natolik, že oblepil své autobusy fotkou Milana Chovance a doplnil ji telefonním číslem jak na ministra vnitra, tak i na premiéra. Vedlejším produktem tohoto rozhovoru byla Jančurova vyjádření k bývalému šéfovi ČEZ Martinu Romanovi, o němž se domnívá, že stojí za náhlou a takřka utajovanou reorganizací policie. Nedlouho po zveřejnění však rozhovor ze serveru zmizel, a když se znovu objevil, chyběly už v něm pasáže týkající se Martina Romana a také mediální agentury Bison & Rose. Jančurův ostrý výpad se totiž nezdál vedení vydavatelství Economia, pod nějž Aktuálně.cz spadá, a tak nechalo zmíněné části z rozhovoru odstranit.

O den později se Lidovky.cz zeptaly Radima Jančury na to, jak si tuto úpravu zveřejněného rozhovoru vysvětluje. Podle podnikatele je to něco podivného a sám se o tom dozvěděl až z textových zpráv od těch, kteří si toho všimli. „Já jen vím, že Bison & Rose pracuje pro sociální demokracii jako dvorní PR agentura, má asi vliv i na Českou televizi. Když prasklo, že jsme dali do našich autobusů plakáty proti panu Chovancovi, tak mě překvapilo chování České televize, která ve zpravodajství, v němž o tom informovala, zveřejnila můj mobil. Což mi nevadí fakticky, protože můj mobil je veřejný, ale u média jako Česká televize se mi zdála podivná ta nevyváženost,“ upozornil Radim Jančura na to, čeho si u veřejnoprávní televize všímá čím dál více lidí.

Inzerentů je málo a sdělovacích prostředků mnoho

Když se pak telefonicky spojil s ředitelem divize vydavatelství Economia Vladimírem Piskáčkem, tak se domluvili, co se z rozhovoru odstraní, a zbývající část rozhovoru se zveřejnila znovu. Za svými slovy, která řekl, si stojí. Martin Roman je podle něj takový muž, jehož jméno se nesmí vyslovovat. „V případě Škody Transportation šlo o velké věci sociální demokracie, vždycky za ní vidím Škodu Transportation. Tu vidím i za panem Chovancem, který k ní má blízko. Škoda Transportation byla ovládaná a podle mě je stále ovládaná panem Martinem Romanem, který má pořád velký vliv na českou politiku. Myslím, že může mít i v té policejní reformě právě Martin Roman svou odpovědnost. Ale to je spekulace,“ přiznal Radim Jančura pro Lidovky.cz.

Jak tedy z mediálního hlediska pohlížet na server Aktuálně.cz, zpravodajský web společnosti Economia, který v kategorii Zpravodajství ankety Křišťálová lupa obsadil za rok 2015 velice lichotivé páté místo? „Tak ona to nemusí být úplně cenzura. Může to být také finanční rozhodnutí, čímž se však v žádném případě Economie nezastávám. Všichni ale víme, že inzerentů je málo a sdělovacích prostředků mnoho. Pokud tam tedy byly nějaké ekonomické zájmy, tak mohlo docela dobře dojít k tomu, že zasáhlo ekonomické vedení. Upřímně řečeno, v dějinách médií by to rozhodně nebylo poprvé,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytička Irena Ryšánková.

Už se z toho stává docela normální podnikatelsko-politický bulvár

Ani trochu nešetří jak samotný server, tak i jeho vydavatelství znalec mediálního prostředí Petr Žantovský. „Je to prostě normální cenzura. A až bude zase někdo z Economie – nějaký pan Veselovský nebo nějaký pan Šídlo nebo kdokoli další – moralizovat, mluvit o svobodě slova, o právu na vyjádření, o tom, jak někdo deformuje nebo manipuluje se skutečnostmi, nechť si laskavě nejprve zamete před prahem vlastního vydavatelského domu. Pokud bych to mohl stručně označit, tak si myslím, že se z toho stává docela normální podnikatelsko-politický bulvár,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

V té souvislosti je namístě připomenout, že koncem května zveřejnil server HlídacíPes.org nahrávku z redakční porady televize Prima, na níž se hovořilo o pokrývání tématu uprchlické krize. Následně čelila FTV Prima ostrým mediálním útokům, že se její zpravodajství neřídí žurnalistickými standardy zakotvenými například i v kodexu, k němuž se sama televize hlásí. Ničemu takovému však server Aktuálně.cz, který se řadí mezi uctívané a respektované sdělovací prostředky, zřejmě čelit nebude muset, i když v tomto případě se o jeho novinářské nezávislosti dá pochybovat mnohem silněji, než tomu bylo v případě zmíněné soukromé televize.

Určité ikony na mediálním poli jsou prostě nekritizovatelné

„Jak je vidět, kolem serveru Aktuálně.cz se nic neděje. Zatímco kolem Primy se okamžitě rozpoutalo peklo, tak kolem serveru Aktuálně.cz je klid. Proč tomu tak je, to se samozřejmě můžeme tázat. Nicméně pokud jde o televizi Prima, tam šlo o téma, které společností hýbe velmi intenzivně. Pokud jde o Aktuálně.cz, tak samozřejmě ta samotná tzv. kauza, která se odehrává pod tím, tedy ta reorganizace policie, občany netrápí do té míry jako kauza uprchlíků, protože reorganizace policie je něco, kam občan zpravidla nedohlédne a bere to spíš jako spor nějakých policejních a politických špiček,“ vysvětluje Irena Ryšánková.

Podle Petra Žantovského serveru Aktuálně.cz samozřejmě nic nehrozí. „Protože patří do stejného Bakalova rámce, a tím pádem má všude mediální ochranu a nikdo proti němu nevystoupí, i kdyby napsal, že jde o červený čtvereček a ono to bylo zelené kolečko. Jsou určité ikony na mediálním poli, které se kupodivu koncentrují zejména kolem Economie a České televize a ty jsou prostě nekritizovatelné. Koneckonců vidíme to teď v reakcích na Krameriovu cenu, jací lidé z jakých médií vyskakují,“ upozorňuje Petr Žantovský na to, s jakou averzí se u některých médií setkalo vyhlášení Krameriovy ceny, kterou organizuje Asociace nezávislých médií.

Někdy je to tichá dohoda těch, kteří píší, neupozorňovat na nedotknutelné

„Koneckonců Respekt je také Bakalův, takže je to stále stejná parta a tihle lidé jeden druhého nepotopí, to je pochopitelné. Takže určitě nic takového podobného útokům na Primu neočekávám,“ konstatuje mediální analytik a nabízí svůj pohled na hodnocení televize Prima. „Pokud vím, tak Prima vyhlásila, že zadává nezávislé externí audity toho vysílání a do té doby, dokud nebudou hotové, si myslím, že je naprosto nefér Primu jakkoli a z čehokoli obviňovat, dehonestovat ji, vůbec o tom mluvit nebo nějak zmiňovat. Prostě proto, že neexistuje žádný nezávislý názor. V tuto chvíli existuje jenom jedno obvinění, a to není nic, na čem je správné cokoli stavět. Počkejme si s hodnocením televize Prima, až budou na stole ta hodnocení,“ nabádá Petr Žantovský.

Radim Jančura v obou rozhovorech poukázal na to, že tu existují tajemní lidé, o nichž se média nesmějí zmiňovat, ale kteří mají vliv nejen na politiku, nýbrž i na média samotná. „Jak se to dělá, aby se někteří lidé stali nedotknutelnými, to je pravděpodobně v kuchyni každého. Myslím si, že mediálně nedotknutelní lidé samozřejmě existují. Vytvářejí se možná ani ne tak na příkaz někoho, což se nepochybně také občas stává, ale spíš to bývá taková tichá dohoda. Nemusíme sahat hluboko do historie. I v novodobých českých dějinách existuje pár ikon, které jsou nedotknutelné. A víme dobře, že měly a mají své chyby, ale není vhodné na ně upozorňovat a v podstatě je to tichá dohoda těch, kteří píší,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální analytička Irena Ryšánková.

Vlivní lidé z ekonomické sféry si ochočí významného politika

„Kteří všichni jsou těmi nedotknutelnými, vám neřeknu. Ale většinou se to dělá tak, že podnikatelé nebo vlivní lidé z ekonomické sféry si ochočí nějakého vlivného politika, ministra a předsedu vlády, kohokoli – teď mluvím neadresně, mluvím čistě funkčně – a tihle lidé skrze ‚politické bílé koně‘ realizují svoje byznysové a možná i politické zájmy. Jestli pan Jančura myslel tohle, tak tohle je fenomén, který skutečně existuje. A čí přítel je pan Roman, to nechť si investiguje nějaký novinář. Ale pravda je, že ti nedotknutelní se rekrutují právě z těchto lidí, kteří jsou schopni motivovat novináře k tomu, aby mlčeli,“ dodává Petr Žantovský.

Pasáž rozhovoru s Radimem Jančurou, jehož podstatnou část server Aktuálně.cz ve druhé zveřejněné verzi vypustil:

Na vaši kampaň zareagoval Milan Chovanec o víkendu videem. Co na něj říkáte?

Vím, že to byla trochu nadsázka, a myslím, že si to připravoval sám, a ne jeho dvorní agentura Bison & Rose, protože ti by to udělali jinak. Jeho základní chybou bylo, že o sobě řekl, že je slušný a chudý politik z tradiční strany. To udělalo celý spot strašně nedůvěryhodným. Každý musí tušit, jaké má máslo na hlavě, když absolvoval devítiměsíční rychlokurz na právech v Plzni. Taková slova by na svou obhajobu používat neměl.

Ministr vnitra také ve videu říká, že jste mu před několika dny posílal poněkud jadrné esemesky. To je pravda?

Posílal jsem mu esemesku, že jsem přesvědčen, že za reorganizací stojí Martin Roman.

Bývalý šéf ČEZ…

Přesně tak. A také člověk, který myslím stále ovládá plzeňskou Škodu Transportation, ke které má Chovanec velmi blízko. Napsal jsem mu, že Martin Roman je největší zločinec v této zemi, největší z..d, a pokud on se bude zastávat takových lidí, pak je ještě větší z..d, neboť je politik.

A ohledně role Martina Romana máte nějaké přímé důkazy?

Víte, železnicí se zabývám víc než deset let. A vždycky mi někde vyskočí Martin Roman. Kdysi byl šéfem ČEZ, ale zároveň ze své Škody Plzeň prodával elektrárenské technologie bez výběrového řízení. Byl zároveň v dozorčí radě Českých drah a rozhodoval o tom, že se z jeho Škody Plzeň budou nakupovat vlaky pro České dráhy. Politici České dráhy milují, zejména ti z ČSSD, protože nedělají otevřená výběrová řízení. A vždycky se v tom objeví pouze jediná nabídka, kterou dává Škoda Plzeň. Mnoho politiků pak říká „tohle je Martin Roman, to my nedokážeme ovlivnit“. Je to člověk, jehož jméno se nesmí vyslovovat, ale jsem přesvědčen, že má velký vliv.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…