A teď vysají zbytky peněz od těch řeckých naivků... Ekonomka popsala, co provedou bankéři po odmítavém referendu

06.07.2015 7:23

Ekonomka Květa Pohlhammer Lauterbachová se na serveru PrvníZprávy.cz zamýšlí nad tím, co řecký ministr financí Janis Varufakis neřekl občanům v souvislosti s referendem ohledně přijetí požadavků věřitelů. Podle ní nyní dojde k vysátí zbytků vkladů, které mají ještě někteří naivkové na účtech bank, ale i na účtech podnikatelů. Situaci srovnává s Kyprem.

A teď vysají zbytky peněz od těch řeckých naivků... Ekonomka popsala, co provedou bankéři po odmítavém referendu
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Dluhový finanční systém funguje pouze do té doby, dokud se státy, jednotlivci, banky a podniky zadlužují. Banky ovšem mají výlučné postavení, a jak říká profesor Keller, pro jejich blaho se neštítí jejich majitelé ani vraždit. Nezadlužují-li se subjekty, chybí peníze na financování ekonomiky. A stát nemůže vybrat tolik daní, aby zajistil chod společnosti, a tak si rovněž musí půjčovat. A to je ten nejlepší byznys,“ konstatuje Lauterbachová.

VŠE O ŘECKÉM REFERENDU ZDE

Zároveň se zamýšlí nad hrubým domácím produktem USA a Velké Británie, kdy je do něj zahrnut i třicetiprocentní podíl finančního sektoru. Zde se opírá o text Petera Haisenka. „Třicet procent toho, co vydávají tyto dva státy za vlastní HDP, nemá s výkonem obyvatelstva těchto zemí nic společného. Ale plody práce lidí v jiných zemích si užívají,“ cituje Lauterbachová a seznamuje se způsoby podvodu – prvním jsou příjmy z akciového majetku v zahraničí, druhým příjmy z úroků ze státních dluhopisů.
 
Původní text čtěte ZDE.

„Bez příjmů z úroků by byly USA a Velká Británie na huntě. Tady by mělo být jasné, proč Velká Británie nikdy nepřistoupí na euro. Toto londýnská City nikdy nepřipustí. Z pádu eura bude profitovat Wall Street a hlavně londýnská City,“ píše Lauterbachová a doplňuje, že Varufakis toto všechno dobře ví.
 
„Pokud je vlastenec, neměl mlčet. Dle mého názoru hrál poker, protože neustále protlačoval zespolečenštění dluhů celé eurozóny a vytvoření systému eurobondů, což by pomohlo Řecku krátkodobě, ale aby euro fungovalo, musel by být nastolen systém plánovaného hospodářství z jednoho centra,“ uzavírá s tím, že Goldman Sachs radil Řekům, jak se dostat do eurozóny – Goldmanovci dle ní zkrátka řídí procesy v Evropě a o své investice nepřijdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…