A to je to strašení, které vytváří podhoubí nacionalismu, vpálil v ČT Matěj Stropnický do očí Chovancovi. A ten...

13.03.2016 14:14

Hosty druhé části pořadu ČT24 Otázky Václava Moravce byli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Tématem byl pravicový extremismus.

A to je to strašení, které vytváří podhoubí nacionalismu, vpálil v ČT Matěj Stropnický do očí Chovancovi. A ten...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

„Myslím si, že základem demokracie je říkat pravdu. Ukazovat jim reálný stav. Nepochopil jsem, proč jim v Německu neříkali pravdu. Demokracie je o tom, že lidé mají veřejnou kontrolu,“ podotkl k současné migrační krizi a strachu ve společnosti Chovanec.

„Ten, kdo si nemyslí, že s milionem uprchlíků přijdou i teroristé či zločinci, je naivní. Ale nechceme přispívat k fašizaci společnosti,“ dodal Chovanec.

„Zdaleka ne všichni členové vlády se vyjadřují tak, jak by měli. Extrémem je prezident Zeman, ale nelíbí se nám ani vyjadřování ministra financí Andreje Babiše (ANO) či ministra vnitra Chovance. Vláda by neměla říkat, že hasí požár, ale měla by především hasit,“ nebral si servítky Stropnický.

„Pokud se vedle nás někdo rozhodne pozvat obrovské množství lidí do Evropy, tak ten soused má právo říct, že jej to například bude obtěžovat,“ řekl Chovanec. „Nesnažím se lidi strašit, ale říkám to, jak ty věci skutečně jsou. Na cestách je podle mého názoru několik milionů lidí a my musíme umět rozlišit, kdo je uprchlík a kdo je ekonomický migrant,“ doplnil.

Stropnický se následně vyjádřil i k tureckým požadavkům na summitu EU. „Rozvolnění vízové politiky vůči Turkům by mi nečinilo problém. A ty finanční prostředky? To, že si Turecko dnes vychutnává Evropskou unii, je odplata za hru se zemí v uplynulých letech. Ty podmínky mně naopak připadají docela nízké, z mé strany akceptovatelné,“ sdělil Stropnický. Připadá mu však, že Evropská unie přehazuje zodpovědnost za migrační krizi na nečlenský stát a zároveň si nevšímá problémů, které v Turecku jsou.

„Rozvolnění vízové politiky v Turecku už téměř znamená bezvízový styk, a na to bych nepřistoupil,“ pozastavil se Chovanec nad tím, že Stropnický nedává důraz na lidskoprávní akcent. Ten se však domnívá, že tím, že by se zahájily rozhovory o vstupu Turecka do EU, mohlo by dojít i k rozhovorům nad lidskými právy. „Turecko o vstup do Evropské unie stojí, takže nepochybně je připraveno zlepšit demokratické standardy,“ podotkl Stropnický.

Chovanec následně zkritizoval Řeky, kteří měli vybudovat detenční zóny. „Nemůžeme ale do sebe v Evropě kopat. Nenechám urážet vlastní zemi,“ zareagoval na kritiku Řeků vůči Česku Chovanec. „Řecko od nás loni dostalo deset milionů,“ podotkl. „No to jim pomohlo. Tím pomáháme především sami sobě,“ oponoval Stropnický. Ten následně zkritizoval Ministerstvo vnitra, že na našem území neřeší problémy s migrací. „Proč pan ministr chodí a hrozí před migračním přílivem, když se pak nic neděje?“ ptal se Stropnický. „Měli bychom být v té věci daleko konstruktivnější a zaměřit se na programy u nás doma,“ dodal. 

„Líbí se mi mládí pana kolegy. Já byl také mladý a byl jsem takto zapálen,“ reagoval Chovanec s tím, že by se rád bavil o věcných problémech. Dodal, že není přípustné, aby Česká republika jako suvernénní stát si nechala diktovat, co má dělat, například od německé kancléřky Angely Merkelové, nebojiných evropských politiků.„A to je to strašení, které vytváří podhoubí nacionalismu,“ vpálil mu následně Stropnický. Podle něj je potřeba tyto problémy hasit. „Děkuji, že jste mě poučil. Až budete ministrem vy, což může být brzy, tak si to realizujte, jak chcete,“ došlo k rozepři mezi obema mužům. Takto reagoval Chovanec.

Otázka šibenic i „čisté rasy“

Následně se také hovořilo o nošení šibenic na demonstracích či o provolávání hesel „Čistá rasa“, „Nic než národ“ při demonstraci na Albertově. „Problém je v právním pořádku České republiky. Nošení šibenic není v ČR trestné. Je potřeba se zamyslet, co s tím. Nevím, jestli je nutné ale hned měnit zákony,“ podotkl Chovanec s tím, že se odvolá proti vyhodnocení rozboru městské části Prahy 1 v této otázce. 

„Samozřejmě, že šibenice na demonstrace nepatří,“ podotkl Stropnický a vyjádřil se k pravicovému extremismu v Česku. „Postrádám aktivní komunikaci ze strany vlády, která by se zaměřila na vyvracení mýtů v této otázce,“ řekl s tím, že mu chybí kampaň „proti strašení“. „Pokud vláda nemá jasný plán, nestojí za regulovanou podobou migrace a okopává spíše svým partnerům kotníky, tak přestože se to před volbami neprojevuje, tak u těch uren se to projeví,“ poukázal na výsledky voleb na Slovensku, kde se do Národní rady Slovenské republiky dostala extremistická strana Mariana Kotleby.

Čapí hnízdo a Andrej Babiš

Posledním tématem byla kauza Čapího hnízda související s ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

„Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny – proč ne? Ale nic se nikdy na těchto schůzích nevyřeší,“ zareagoval Chovanec. „Budu velice rád, pokud mi to Andrej Babiš vysvětlí na vládě, koaličním partnerům,“ sdělil s tím, že ve filmu Matrix AB Babiš zmínil, že projekt vymyslel. „Pokud jej skutečně vymyslel, tak ví jméno investora, kterému svůj nápad předal,“ podotkl.

„Pro schválení mimořádné schůze bych hlasoval. Působí trochu schizofrenně, když nyní ČSSD poukazuje na střet zájmů, když se blíží volby,“ rýpl si Stropnický. Střet zájmů se podle něj projevuje i jinde, například na Ministerstvu zemědělství. „Pan Jurečka má velmi blízko k hnutí ANO, i když je zatím lidovec,“ podotkl Stropnický s tím, že mu přijde pokrytecké ze strany sociálních demokratů řešit střet zájmů, když ten byl již v době vzniku koaličního vládnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…