A to nešlo počkat? Na sesli Kubery se „slétli supové“ z TOP 09 a STAN. A kolují slova Kalouska

21.01.2020 7:09

Již dnes se sejde organizační výbor horní komory Parlamentu, složený z vedení Senátu a zástupců senátních klubů. Očekává se, že jeho členové se vyjádří mimo jiné ke způsobu, jakým Senát uctí památku zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery a také k výběru jeho nástupce. Již včera pak první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) deklaroval svůj zájem o křeslo předsedy, což se nelíbilo europoslanci Janu Zahradilovi (ODS).

A to nešlo počkat? Na sesli Kubery se „slétli supové“ z TOP 09 a STAN. A kolují slova Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Anketa

Byl Jaroslav Kubera dobrý politik?

70%
30%
hlasovalo: 9114 lidí
První místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) předpokládá, že Senát by se k volbě nového předsedy mohl sejít na mimořádné schůzi v první polovině února. Kandidáty mohou podle zákona navrhnout senátorské kluby i jednotliví senátoři. Učinit tak musí nejpozději 24 hodin před samotnou volbou.

„‚Růžu‘ mám rád, je to ředitel mého gymplu. Ale to nemohl s tím vyhlašováním kandidatury na předsedu Senátu pár dní počkat? Zrovna dneska je to... (palec dolů),“ napsal již včera krátce poté, co STAN oznámil, že se chce ucházet o post předsedy, europoslanec za ODS Jan Zahradil. Reagoval tak na Růžičkova slova, kterými pro server iRozhlas.cz potvrdil, že se bude ucházet o post předsedy horní komory Parlamentu. 

„Je mi to moc líto. Tady se těžko hledají slova... Odpočívej v pokoji, Jaroslave. Upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ takto reagoval na náhlé úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ne vždy jej však Kalousek podporoval a stál na jeho straně...

Projevilo se to například po Kuberově volbě předsedou Senátu, kdy Kalousek sice Kuberovi poblahopřál, zároveň však měl nějaká „ale“. Jeho slova nyní kolují po sociálních sítích. „Blahopřeji Jaroslavu Kuberovi ke zvolení předsedou Senátu a přeji mu mnoho úspěchů. Bez mučení přiznávám, že nerozumím politické a strategické úvaze kolegů ze STAN, kteří mu ve druhém kole dali přednost před prof. Václavem Hamplem,“ uvedl tehdy Kalousek a ptal se Petra Gazdíka a Víta Rakušana na to, proč podpořili protievropského předsedu Senátu Kuberu proti osobnosti evropského formátu Hamplovi, a to ve chvíli, kdy se dle Kalouska profilují jako proevropská síla. 

„Milý Mirku, jistě víš, že v klubu STAN jsou i senátoři za TOP 09 (jindy to připomínáš). A mrzí mě, že do tohoto klubu vrážíš klín. Určitě víš, že ctili dohodu podpořit kandidáta některého z nejsilnějších klubů – přesto měli volné hlasování. Kdo dohodu porušil, byli lidovci,“ nechal se vzápětí slyšet Gazdík.

Kalousek si tehdy do Kubery a ODS rýpl i v souvislosti s výrokem stran MeToo, který Kubera tehdy pronesl. „Drží, mají to rády. Vždycky začnu tím, že je jemně pohladím a zeptám se, jestli nejsou jako ty blbé Američanky. A nejsou! Akorát jsem už u sedmnáctek a bojím se, aby to nešlo dál,“ uvedl Kubera v jednom z rozhovorů, na který Kalousek poukazoval. 

V novodobé historii země je to poprvé, kdy ve funkci zemřel jeden z nejvyšších ústavních činitelů. Kubera stál v čele horní parlamentní komory od předloňského roku. Zda bude mít státní pohřeb, či pohřeb se státními poctami, záleží na rozhodnutí rodiny.

Soustrast s úmrtím Jaroslava Kubery mohou lidé vyjádřit v malostranském sídle Senátu zápisem do kondolenční knihy, která bude dnes do 14:00 umístěna v jedné z recepcí Valdštejnského paláce, poté v hlavním sále. Kondolenční knihy vystavily také Teplice, kde Kubera bezmála čtvrtstoletí působil jako primátor.

Kubera nečekaně zemřel v pondělí v ústecké nemocnici poté, co zkolaboval ve své teplické kanceláři. Senátorem byl dvě desetiletí. Političtí pamětníci i souputníci oceňovali originální humor i přímočarost jedné z nejvýraznějších osobností české politické scény. Příští měsíc by oslavil 73. narozeniny.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…