A to nevidíte? Ivan David ukázal nové fotky z Oděsy. Obvinil EU

04.05.2021 7:41

Europoslanec SPD Ivan David kroutí hlavou nad počínáním radikálů v ukrajinské Oděse. Udeřil kvůli tomu i na Evropskou unii. Nechápe prý, proč EU pravidelně obviňuje řadu politiků z pravicového extremismu, ale k dění na Ukrajině mlčí.

A to nevidíte? Ivan David ukázal nové fotky z Oděsy. Obvinil EU
Foto: Archiv ID
Popisek: MUDr. Ivan David, europoslanec za SPD

V květnu 2014 došlo v ukrajinské Oděse k tragédii. Po střetech mezi stoupenci politických změn a odpůrci těchto změň zemřelo 48 lidí. Dalších 250 lidí bylo zraněno. Většina obětí uhořela ve zdejším Domě odborů.

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí

Sedm let poté lidé v Oděse složili hold těmto obětem. Akcí se však zúčastnili i pravicoví radikálové a europoslanec Ivan David k tomu napsal pár slov.

„Jejich průvod vedl černý náklaďák, který z reproduktorů přehrával nacionalistické melodie. Vozidlo bylo vyzdobeno vlajkou, na které byl ‚Wolfsangel‘ - historický heraldický symbol, který nacisté používali také jako odznak několika divizí SS. Během konfliktu na východní Ukrajině se objevila na praporech azovského dobrovolnického praporu, který bojoval na straně kyjevských úřadů,“ napsal David na sociální síti Facebook.   

„Samozřejmostí byly nejen symboly praporu Azov, který se „vyznamenává“ v bojích proti domobrancům na Donbase zejména plundrováním a terorizováním civilistů, ale někteří účastnící otevřeně nesli i symboly SS,“ pokračoval europoslanec.

Nakonec zmínil Rusko a kritiku ze strany EU, která směrem k Moskvě zaznívá.

„Evropská unie, která vidí pravicové extrémisty ve všech, kdo nesouhlasí s její oficiální politikou zejména ve věcech imigračních, na symbolech SS a otevřenému uctívání masového vraha Stěpana Bandery zjevně nic špatného nevidí. Inu, proti Rusku, jak ukázaly poslední události, je i IS dobrým spojencem, kterému je záhodno dodávat zbraně. Natož pak Ukrajina, kde se zavírají televizní stanice i s novináři, ale na to už jsme zvyklí z Turecka. Účel světí prostředky, pravili již otcové jezuité,“ uzavřel David s poukazem na ukrajinského národního hrdinu boje za nezávislost, který však na počátku druhé světové války spolupracoval s nacisty proti Sovětům. V pozdější fázi války bojovali Banderovci jak proti nacistům, tak proti sovětským vojákům.

Ivan David promlouvá

Ivan David promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…