A tohle se smí? Noru Fridrichovou z ČT rozebral mediální analytik. A našel spoustu problémů. Jenže...

15.02.2019 16:56

Analytik Štěpán Kotrba si ve svém komentáři všímá humbuku kolem moderátorky ČT Nory Fridrichové, která svými projevy na sociálních sítích dává zcela jasně najevo, která strana společnosti je jí bližší. Kotrba si dal tu práci a prozkoumal Kodex České televize. Našel v chování Fridrichové hned několik znaků, které jsou v rozporu s tím, co jí ukládá Kodex zaměstnavatele. A jaké dopady to bude mít? Čtěte více v textu Štěpána Kotrby.

A tohle se smí? Noru Fridrichovou z ČT rozebral mediální analytik. A našel spoustu problémů. Jenže...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Nora Fridrichová s odznáčkem hnutí Pulse of Europe

Podle šéfredaktora Mladé fronty Dnes Jaroslava Plesla je obrázek Nory Fridrichové Česká soda. Pro později narozené připomeňme, že pořad Česká soda byl vysílán v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997; i na svou dobu to byl velmi odvážný pořad, plný velmi sžíravé a nekorektní politické satiry, dnes prakticky nevysílatelný na kterékoliv stanici.  Špatný úsudek. Zatímco Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra své výstupy nemysleli vážně, i když je vážným hlasem říkali, Nora Fridrichová své účinkování v reklamě na eurojogurt Pulse of Europe vážně myslí. Řadí se tak mezi protagonisty angažované žurnalistiky a porušuje tím Kodex České televize, o novinářské etice nemluvě.

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí

Střet zájmů zaměstnanců a externích spolupracovníků České televize je nepřípustný. (…) Střet zájmů nastává již tehdy, jestliže mohou vyvstat pochybnosti o nestrannosti nebo předpojatosti osoby podílející se na přípravě obsahu pořadu… Pochyby o nestrannosti nebo předpojatosti vznikají zejména, když určitá osoba je nebo byla spojena se subjektem, o němž má být informováno, rodinným, přátelským, pracovním, členským, smluvním nebo konfliktním poměrem, případně od takového subjektu přijímá nebo přijímala určité výhody či požitky nebo se jinak účastnila na jeho činnosti. (bod 22.1)  Spolupráce zaměstnanců České televize s jinými médii podléhá předchozímu písemnému souhlasu nadřízeného, který může udělit souhlas za předpokladu, že tato činnost nenaruší povinnosti a závazky, které zaměstnancům vyplývají ze zaměstnání v České televizi, a nevytvoří dojem, že konkrétní zaměstnanec je spojen s určitými politickými nebo náboženskými názory či obchodními zájmy. (22.6) Není přijatelné, aby se zaměstnanci vystupující v pořadech České televize prezentovali v jiných médiích způsobem, který by byl v České televizi nepřípustný. (22.7) Redaktoři České televize si musí při vystupování ve zpravodajských a aktuálně publicistických pořadech počínat tak, aby divák nemohl rozpoznat, jaký mají na věc, o níž informují, názor. (5.14) Moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. (6.5). Samozřejmě, novinářská integrita se týká i Nory Fridrichové. Pro práci v redakci zpravodajství a v aktuální politické publicistiky média veřejné služby není důvěryhodný ten, který vedle toho, navíc v předvolebním období, vystupuje v politické reklamě, dokonce pod vlastním jménem a profesí novináře veřejné služby. Veřejnou službu si platí i podporovatelé či hlasatelé opačného nebo žádného názoru.

Chtít ovšem po Radě České televize, aby z vlastní vůle vyzvala generálního ředitele ČT, aby nastolil pořádek v jím řízené organizaci, aby se podobný exces nemohl opakovat, je nemožné. Dozorčí orgán nás, občanů, je plný  servilních přitakávačů ředitele Dvořáka, bývalých politiků a politicky angažovaných novinářů. Předseda je bývalý šéfredaktor vysílání amerických propagandistických stanic Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky, v Radě jsou redaktoři a přispěvatelé progressivistického kulturně-politického Alarmu, Salonu Práva a Deníku Referendum, v rozporu se zákonem lidovecký zastupitel Kraje Vysočina, v rozporu se zákonem lobbista a PR konzultant, bývalí partajní bafuňáři, bývalá poslankyně. Venkoncem většina politických přicmrndávačů a aktivistů, menšina lidí s odbornou erudicí a autoritou. Zákon chtěl, aby v Radě zasedly osobnosti, které budou mít občanskou autoritu, ale i důvěru parlamentních politických stran a zároveň sílu hájit proti všem zákon a Kodex. Díky nezájmu se ze zastoupení občanů stala fraška. Regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy jsou zastoupeny pouze některé.

Politická demonstrace Nory Fridrichové je směšná a trapná jak varování před hybridními hrozbami z Ruska. Navíc nezmění nic. Nadcházející výsledky evropských voleb nezmění ani deset angažovaných redaktorek s plackou Pulse of Europe. Výsledky voleb jdou předjímat z názorů občanů na klíčová „evropská“ témata a z výroků evropských funkcionářů. Podpora protiruské a profašistické Ukrajině, sankce vůči Rusku, lichváři ožebračené Řecko, uprchlická krize a islámský extremismus v západních zemích, bezohledné  prosazování migračního paktu a možné tresty za neposlušnost, nátlak Francie, Holandska a dalších zemí… To všechno si lidé pamatují. A nezapomínají.

 Ano, bruselské elity už teď mají strach.

reklama

autor: Štěpán Kotrba

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …