A ty děti mají právo volit? Václav Klaus mladší třeskutě k volbám

09.10.2018 8:47

Poslanec za ODS Václav Klaus mladší se pro server Novinky.cz vyjádřil k výsledkům voleb a také k tomu, kdo by měl k volbám chodit, a kdo nikoliv. Varující je pak podle něj volební účast.

A ty děti mají právo volit? Václav Klaus mladší třeskutě k volbám
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

„Účast pod padesát procent v kdysi nejpopulárnějším typu voleb (komunálních) je varující. Lidé jsou unaveni z neustálých voleb, ztrácí se základní struktura: občan–rodina–obec–stát. Tedy prostor, kde se každý přirozeně identifikuje. Kromě schizofreniků se každý identifikuje sám se sebou pochopitelně. Postarat se sám o sebe a svůj život v první řadě. Pak je rodina, kam patříte. Žádné kraje, unie nějakého světadílu, globální dobro – to nemá demokratickou oporu – je to jen lidský konstrukt. Nic přirozeného,“ zmínil Klaus mladší a zopakoval svou myšlenku, že by se měl zrušit Senát. 

Anketa

Vadí vám, že Michal David dostane od Zemana státní vyznamenání?

12%
88%
hlasovalo: 13961 lidí

„A ještě zde máme fenomén změny. Mladých lidí, zcela nových formací. Mám k tomu jeden postřeh. Dnes slaví moje starší dcera dvacet let. Na oslavě jí to moc slušelo, začíná studovat dost těžkou přírodovědnou vysokou (biotechnologie léčiv) – všude se tím vytahuju, i když je to ze 75 % zásluha mé první ženy,“ sdělil Klaus mladší se slovy, že jej ta dvacítka trochu sociologicky trkla. 

Původní text ZDE

„Můj dědeček ukončil ‚střední školu‘ v šestnácti a celý život poctivě pracoval coby účetní. Můj otec maturoval v sedmnácti, promoval na VŠE ve 22 letech a taky mu to stačilo k živobytí. Já jsem maturoval v osmnácti, no a dcera začíná vysokou ve dvaceti. Rok–rok–rok–rok. Zvláštní. Jsou snad děti teď později vyspělé fyzicky? Nekonečné pobyty ve školních škamnách do šestadvaceti. Přitom volí již od osmnácti. Ale nebylo snad myšleno, že volí ‚plátci daní‘ původně – občané státu, co pracují a chtějí rozhodovat o svých daních?“ zeptal se Klaus mladší. 

„Tahle sociologická změna – protahování jakéhosi polodětství – je důležitější faktor společnosti, než jestli dostal o půl procenta víc Čižinský nebo Pospíšil (oba volilo asi 7 % Pražanů zapsaných ve volebních seznamech),“ uzavřel.

„Zatím jsem nikde nečetl o aktivitě ruských hackerů během komunálních voleb. Co se to děje?" zavtipkoval pak Klaus mladší na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…