A tyhle peníze, to je co? V ČT bude dusno. Zajímavé kontakty

11.11.2020 7:52

Ve středu odpoledne se má sejít Rada České televize a projednávat mimo jiné i rozpočet České televize na rok 2021. A to je samozřejmě téma pro ekonomku Hanu Lipovskou, která do Rady kandidovala právě se záměrem důsledně kontrolovat hospodaření s penězi koncesionářů. Stalo se zvykem, že radní před jednáním zveřejňuje svá stanoviska a záměry na facebooku, a tak tomu bylo i nyní.

A tyhle peníze, to je co? V ČT bude dusno. Zajímavé kontakty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Hana Lipovská si posvítila především na rozpočet samotné Rady, ve kterém létají statisíce na účely, které mnohé překvapí.

Radní se chce zaměřit na ty nejkřiklavější položky. Například 30 000 na propagační materiály, 350 000 na zahraniční cesty a 200 000 na účely „reprezentace“.

Účel desítek tisíc na propagační materiály Lipovská nechápe vůbec, náklady na zahraniční cestovné by s ohledem na očekávanou epidemickou situaci, omezující cestování, snížila na nulu a ty reprezentační by podstatně seškrtala.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

Jak totiž odhalila, oněch 200 000 v kolonce „reprezentace“ je určeno výhradně na občerstvení při jednáních Rady. To obnáší 635 korun na občerstvení jednoho člena na jedno jednání. V situaci, kdy živnostníci dostávají denní kompenzační bonus 500 Kč, je tato částka těžko akceptovatelná.

Ušetřené prostředky by Lipovská chtěla přesunout do nákladů na právní služby. Jak totiž během letošního roku zjistila, členové Rady nezbytně potřebují kvalitní právní posudky, které si zaměstnanci či vedení ČT vždy dokážou zajistit a hlasitě si nimi argumentují a pro radní je problém udělat si odborně kvalifikovaný obrázek.

V rozpočtu se přitom na „odbornou činnost“ počítá na celý rok s 10 000 korunami, což je pozoruhodný kontrast s „chlebíčkovným“ ve výši dvacetkrát takové.

Agentura od Sobotky

Druhou věcí, která bude Lipovskou na středečním jednání mimořádně zajímat, je informace generálního ředitele Dvořáka o činnosti úseku komunikace a vnějších vztahů. Tento úsek vede Vít Kolář, který na Radě již několikrát velmi srdnatě hájil ředitele Dvořáka.

Ze smluv zveřejněných v registru vyplývá, že v této oblasti ČT bohatě využívá externích agentur. Jde například o PR agenturu Bison & Rose, která pro veřejnoprávní televizi dělala návrh komunikační strategie.

Agentura Bison & Rose je v ČR dobře známá především blízkými vztahy s některými členy vlády Bohuslava Sobotky. Jiří Paroubek vzpomínal, že už v době, kdy byl předsedou ČSSD a Bohuslav Sobotka prvním místopředsedou, vytrvale se snažil tuto agenturu upíchnout v Lidovém domě. Později měla mít agentura blízko k ministru vnitra Milanu Chovancovi. Spekulovalo se rovněž o jejím napojení na poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou a několika vlivných obchodních skupin – třeba vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly nebo banky ČSOB.

Agentura měla dlouhodobě pracovat i pro současné vedení ČT, o zakázkách, které jí obstaral ředitel Dvořák, se psalo již v roce 2016.

O rok později se pak objevily informace, že partnerkou v této agentuře je i Jana Lutonská, jejíž manžel František Lutonský byl v té době zástupcem šéfredaktora zpravodajství České televize. Právě v té době ČT uzavřela s „bisony“ smlouvu za deset milionů korun na „posílení efektivity komunikace s diváky, zejména v oblasti on-line platforem“.

Kromě „bisonů“ se chce radní Lipovská zajímat také o zakázky PR agentur AMI Communications a Stance Communications.

„Vzhledem k tomu, že hodinová sazba podle smluv dosahuje až 4250 Kč bez DPH, požádala jsem zpracovatele materiálu ředitele divize Korporátní vztahy a komunikace Víta Koláře, aby členy Rady s vypracovanými materiály jednotlivých agentur seznámil,“ dodává radní Lipovská.

Budou čísla, bude seminář, sliboval šéf zpravodajství. Pak přišel jen dopis od ředitele Dvořáka...

Na jednání se také ještě chce vrátit k dlouhé debatě z 26. srpna. Tam tehdy požádala pozvaného šéfa zpravodajství Zdeňka Šámala, aby Radě poskytl statistiku účasti předsedů parlamentních stran v diskusních pořadech ČT. Byl to výsledek dlouhé debaty o tom, zda jsou zástupci parlamentních stran zváni do veřejnoprávní televize spravedlivě podle síly jejich mandátu.

Lipovská tehdy chtěla požadovat, aby k tomuto bodu bylo přijato usnesení Rady, ředitel zpravodajství Šámal ale ujišťoval, že usnesení není třeba, že i bez něj statistiky přeloží a mimoto „na počátku září nebo října“ uspořádá k tématu seminář.

Když „začátek října“ uplynul, urgovala radní Lipovská předložení slíbených statistik. Místo nich dostal předseda Rady René Kühn dopis od generálního ředitele Dvořáka, kde psal, že žádné statistiky předloženy být nemohou, protože tato žádost nebyla v usnesení Rady.

Vzhledem k tomu bude Lipovská žádat usnesení ve znění, které chtěla předložit už v srpnu, když ji ujišťovali, že není třeba. V usnesení chce žádat statistiky počtů pozvání, přijetí a odmítnutí předsedů parlamentních stran a hnutí do jednotlivých diskusních pořadů ČT – Událostí, Interview ČT 24, pořadu Události, komentáře, dále také do večerní „devadesátky“ na ČT24 a samozřejmě do nedělních Otázek Václava Moravce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…