A už nás to štve. Důchodci nedostanou léky. Hrozí masivní stávka v důležitém sektoru, informuje Prima

26.04.2017 13:45

Nízké platy a podmínky práce vadí pečovatelům v sociálních službách natolik, že hrozí stávkou. Informovala o tom ve večerních zprávách televize Prima. Jak dodala, lidé v sociálních službách vydělávají průměrně kolem 18 tisíc korun hrubého za měsíc, na jejich problémy neúspěšně upozorňují odbory a asociace poskytovatelů sociálních služeb už rok.

A už nás to štve. Důchodci nedostanou léky. Hrozí masivní stávka v důležitém sektoru, informuje Prima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zástupci sociálních pracovníků se podle TV Prima sešli s premiérem teprve minulý týden, neboť předchozí schůzky byly hned čtyřikrát odloženy. Premiér je však odkázal na Ministerstvo financí. „Vyzýváme tím vládu, aby se tomu věnovala, aby to nařízení vlády, které upravuje platové poměry ve veřejných službách, aby parametricky navýšili,“ uvedl Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) podle svých slov situaci řeší. S odbory i s jinými resorty se prý shodla, že se zruší ty tarify, které jsou dnes pod úrovní minimální mzdy. „Protože to už by ani u nás nemělo existovat,“ dodala.

Reportáž najdete ZDE.

Anketa

Co říkáte na příběh Emmanuela Macrona a jeho o 24 let starší ženy?

hlasovalo: 5008 lidí

„Doposud jsme upřednostňovali jednání. Ale pokud zklame, tak budeme postupovat tak, jak odbory standardně postupují,“ řekla k případnému vyhlášení stávkové pohotovosti Dagmar Žitníková z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Nástupní plat pracovníka v sociálních službách je podle asociace pouhých 12 140 korun hrubého. I z toho důvodu se teď některé domy s pečovatelskou službou potýkají s nedostatky zaměstnanců, které vedou i ke snižování kapacit domů.

Televize Prima si pak povšimla příkladu situace v pečovatelském domě v Hradci Králové, kde, pokud odejdou další zaměstnanci, bude ohrožen chod celého domova. „Nebudeme moci zajistit podání léků hlavně večerních, nebudeme moci zajistit včasné podání jídla ani výměnu inkontinenčních pomůcek,“ uvedla ředitelka domova Daniela Luksová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…