A už řvou. Důkazy o tunelech v Gaze dopadly takto

20.11.2023 7:51

„To je ohromující a nepřijatelné!“ Generální tajemník OSN znovu vyčinil Izraelcům. Palestinci označují izraelské bezpečnostní záruky za absurdní. Z americké strany se židovskému státu dostalo varování. Izraelský prezident Isaac Herzog zdůraznil, že ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) sice vedou lokální válku z Hamásem, ale ve skutečnosti hájí zájmy celého civilizovaného světa. Už proto, že Hamás využívá civilisty jako živé štíty. Ozbrojenci z Hamásu toto tvrzení odmítají.

A už řvou. Důkazy o tunelech v Gaze dopadly takto
Foto: Youtube
Popisek: Generální tajemník OSN António Guterres

Válka v Izraeli stále neutichá. Z Gazy zaznělo, že v důsledku izraelských útoků zemřelo na 13 tisíc lidí, z toho 5500 dětí. Generální tajemník OSN Antonio Guterres dává najevo velkou nelibost. Počet civilních obětí v Gaze je „ohromující a nepřijatelný“, řekl šéf OSN. A znovu naléhal na uzavření humanitárního příměří. Na slova Antonia Guterrese upozornila agentura Reuters.

Z americké strany zaznívá, že probíhají jednání o propuštění rukojmích a bylo dosaženo jistých pokroků. Jde o rukojmí, které teroristé z palestinského hnutí Hamás unesli 7. října 2023, po svém krvavém vpádu na území židovského státu, během kterého povraždili na 1300 lidí. Dalších zhruba 240 osob unesli. Izraelští vojáci při svém postupu Gazou už některé našli, ale bohužel mrtvé.

Vyjednávání o rukojmích jako zprostředkovatel vede Katar. Jednalo se např. o propuštění 50 rukojmích výměnou za třídenní příměří, které má pomoct dostat do Pásma Gazy více humanitární pomoci. Izraelci se však obávají, že ozbrojenci Hamásu příměří využijí k alespoň částečné obnově svých sil.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15483 lidí

V neděli katarský premiér Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani na tiskové konferenci v Dauhá řekl, že hlavní překážky dohody jsou nyní „velmi malé“, přičemž zbývají především „praktické a logistické“ problémy.

Americký prezident Joe Biden v neděli novinářům řekl, že není schopen říci, kdy by rukojmí mohli být venku. „Chci se ujistit, že jsou venku, a pak vám to řeknu,“ řekl po příletu na akci před Dnem díkůvzdání ve Virginii s příslušníky americké armády.

Izraelská armáda hlásí, že se jí daří eliminovat ozbrojence Hamásu, i když místní svědci ale tvrdí, že militanti vedou partyzánskou válku v částech hustě urbanizovaného severu, včetně částí města Gaza a rozlehlých uprchlických táborů Džabalia a Beach. Prostřednictvím sociálních médií v arabštině izraelská armáda v neděli vyzvala obyvatele několika čtvrtí Džabalie, aby se evakuovali na jih, „aby byla zachována jejich bezpečnost“, a za tímto účelem uvedla, že pozastaví vojenskou akci od 10.00 do 14.00.

Izraelská armáda rozšiřuje své operace i na jižní část Pásma Gazy, svědčí o tom častější izraelské útoky na tuto oblast, a tady přišlo varování z Washingtonu. „Spojené státy však v neděli varovaly Izrael, aby se nepouštěl do bojových operací na jihu, dokud vojenští plánovači nezohlední bezpečnost palestinských civilistů,“ napsala agentura Reuters. Palestinci tvrdí, že opakované bombardování jižní Gazy Izraelem činí izraelské sliby bezpečnosti absurdními.

Tým vedený Světovou zdravotnickou organizací, který navštívil nemocnici Al Shifa, největší nemocnici v Gaze, ji v sobotu popsal jako „zónu smrti. Stalo se tak několik dní poté, co izraelská armáda do nemocnice vstoupila.

Izraelská armáda opakovaně reagovala, že Hamás používá obytné a další civilní budovy jako úkryt pro velitelská centra, sklady zbraní, odpalovací rampy raket a rozsáhlou síť podzemních tunelů. Teroristé z hnutí Hamás opakovaně odmítli, že by využívali civilisty jako živé štíty.

„Izraelští představitelé mají v úmyslu předložit světu důkazy o tom, že Hamás zneužívá (nemocnici) Al Shifa, aby podpořili svá tvrzení, že teroristická organizace využívá civilisty a civilní infrastrukturu, k vlastní ochraně,“ napsal k tomu server Times of Israel.

Izraelská armáda také uveřejnila záběry z tunelu, který prý vojáci odhalili pod nemocnicí. Celý tunel končí výbuchem zablokovanými dveřmi, které podle armády židovského státu využívají ozbrojenci Hmásu, aby vojákům ztížili pohyby v tunelech a znemožnili jim rychle najít velitelské posty teroristů.

„Zjištění nade vší pochybnost dokazují, že budovy v nemocničním komplexu jsou využívány jako infrastruktura pro teroristickou organizaci Hamás, pro teroristické aktivity. To je další důkaz cynického využívání obyvatel Pásma Gazy ze strany teroristické organizace Hamás jako lidského štítu pro své vražedné teroristické aktivity,“ upozornila armáda.

Příslušníci ozbrojených sil také oznámili, že v rámci svých operací zadrželi více než 100 ozbrojenců Hamásu, které čeká výslech.

Izraelský prezident Isaac Herzog promluvil k lidem doma i k Židům po celém světě a zdůraznil, že ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) sice vedou lokální válku, ale ve skutečnosti hájí zájmy celého civilizovaného světa.

„Toto není jen válka mezi Izraelem a Hamásem. Izrael možná bojuje na zemi, ale bojuje v bitvě celého civilizovaného světa. Jsme odhodláni postavit se tomuto zlu.“ Na prezidentova slova upozornil server listu Jerusalem Post.

Herzogovo poselství se také dotklo odolnosti a jednoty Izraele a židovských komunit po celém světě tváří v tvář nepřízni osudu. „Izrael je tu pro vás a vy jste tu pro Izrael,“ prohlásil a zdůraznil, že z této krize vzejde Izrael silnější. Své poselství zakončil zvoláním „Am Yisrael Chai“ (Lidé Izraele žijí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokrytci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 20.11.2023 11:21:12
"Z Gazy zaznělo, že v důsledku izraelských útoků zemřelo na 13 tisíc lidí, z toho 5500 dětí. Generální tajemník OSN Antonio Guterres dává najevo velkou nelibost. Počet civilních obětí v Gaze je „ohromující a nepřijatelný“, řekl šéf OSN. " 14 000 civilních obětí na Donbasu, bylo v pohodě.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…