A zase: Vezměte migranty, chce po nás Brusel. Znovu se hromadí

11.05.2021 11:21

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová vyzvala unijní státy, aby projevily „solidaritu“ s Itálií, do které přes víkend na lodích připlulo více než 1400 migrantů. EU prý potřebuje rychlé řešení do doby, než bude přijat Nový migrační pakt EU. Drobný italský ostrůvek Lampedusa nápor migrantů nemusí vydržet. Dojde k přerozdělování uprchlíků do dalších členských zemí?

A zase: Vezměte migranty, chce po nás Brusel. Znovu se hromadí
Foto: YouTube InformativosTvc
Popisek: Migranti v táboře Las Raíces na Kanárských ostrovech, 2021

Zatímco covid ještě stále decimuje evropské ekonomiky a prakticky v každé zemi jsou různá více či méně přísná omezení pohybu, lidé, kteří do Evropy migrují z Afriky, či jiných míst, se opět chopili příležitosti. Jak informuje německý veřejnoprávní portál Deustche Welle, lodě „zaplněné migranty“ se opět doplavují na malý ostrůvek Lampedusa, nicméně dle informací serveru jsou záchranné práce mařeny italskými úřady. Jak uvedl starosta Lampedusy Salvatore Martello pro televizi RAI, „příjezdy migrantů se s příchodem dobrého počasí obnovily“. Podle Martella je nutné obnovit diskusi o otázkách migrace.

Projevte solidaritu, slyšely členské státy EU

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

Na situaci hbitě reagovala EU prostřednictvím eurokomisařky pro vnitřní záležitosti Ylvy Johanssonové. Ta vydala prohlášení, ve kterém se obrací na další členské státy EU, aby Itálii s přívalem migrantů pomohly a projevily „solidaritu“.

„Vyzývám další členské státy, aby podpořily relokaci (migrantů),“ uvedla Johanssonová na tiskové konferenci po boku Filippa Grandiho, šéfa Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. „Uvědomuji si, že v těchto pandemických časech je to složitější, ale myslím si, že je možné, abychom to zvládli, a nyní je čas projevit solidaritu s Itálií a pomoci v této situaci,“ řekla. Migranti na Lampedusu přijeli na přibližně 15 lodích, na jednom rybářském plavidle jich bylo například kolem 400. Po vylodění byli otestováni na covid.

Johanssonová se v pondělí telefonicky spojila s italskou ministryní vnitra Lucianou Lamorgesovou, a sdělila jí, že její úřad aktivně kontaktuje jednotlivé státy EU s žádostí, aby tyto migranty přijaly. Podle Euractivu současná situace opět ukazuje, že mezi členskými zeměmi EU chybí shoda na tom, jak k těmto migračním tokům přistupovat tak, aby jejich břemeno neleželo jen na několika málo zemích, zejména na Itálii a Řecku.

Jak Euractiv informuje, snahy o reformu současného systému jsou zpomalovány těmi unijními zeměmi, které odmítají migrační kvóty a chtějí rychlejší screening a případnou repatriaci těch migrantů, u kterých se prokáže, že nemají urgentní potřebu azylu.

Potřebujeme řešení, než přijde Nový migrační pakt EU

Johanssonová a Grandi dále vyjádřili své přesvědčení, že situace ukazuje potřebu schválení Nového migračního paktu EU, Johanssonová také uvedla, že než se tak stane, je nutné přijít s dočasným řešením stávající situace. Grandi dodal, že pokud se bavíme o migrantech, kteří nově připluli do Itálie, jde o počty, které jsou pro ostatní členské země „zvládnutelné“. Grandi dále hovořil o mnoha ztrátách na životech v souvislosti s tím, jak se migranti v posledních týdnech snažili dostat do Itálie zejména z Libye.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…