A zase se mluví o možném připojení Řecka k BRICS. Putin totiž telefonoval řeckému premiérovi a...

06.07.2015 18:40

Po řeckém referendu o pohledávkách opět nabraly na síle spekulace o možném vstupu Řecka do rozvojové banky BRICS.

A zase se mluví o možném připojení Řecka k BRICS. Putin totiž telefonoval řeckému premiérovi a...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

O vstupu Řecka do BRICS (označení společného hospodářského uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky, pozn. red.) se mluví již delší dobu. Řada médií informovala o tom, že ruský náměstek ministra financí Sergej Storčak navrhl Řecku, aby se stalo šestým členem BRICS, protože by tímto způsobem mohla země získat přístup do rozvojové banky BRICS.

To údajně potvrdil i náměstek čínského ministra zahraničí Cheng Guoping s tím, že Řecko dostalo pozvání na nynější summit BRICS v ruském městě Ufa. Jak ale uvedla agentura Reuters, Guoping pouze věří v přiměřené vyřešení řecké dluhové krize a doufá, že se za velkého úsilí všech stran může ekonomická situace Řecka otočit. Guoping podle Reuters ale uvedl, že o pozvání ostatních zemí na summit, což by v tomto případě Řecko bylo, může rozhodnout jen hostitelská země, kterou je Rusko.

Země BRICS přitom představují asi 40 procent světové populace a pětinu výkonu globální ekonomiky. Podle očekávání by představitelé tohoto uskupení měli činnost banky oficiálně zahájit na každoročním summitu skupiny, který se uskuteční tento týden v Rusku.

VŠE O ŘECKÉM REFERENDU ZDE

Putinův telefonát s Tsiprasem

Připomeňme, že prezident Ruské federace Vladimir Putin dnes telefonoval s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Tématem tozhovoru byly podle všeho kromě výsledků nedělního referenda i záležitosti týkající se dalšího rozvoje bilaterální spolupráce obou zemí. Mluvčí Kremlu uvedl, že Putin vyjádřil svou podporu řeckému lidu v překonání současných problémů.

Podle některých spekulací, které se objevily v médiích, chce však ruský prezident Putin řeckého NE využít k rozdělení Evropy a k získání nového spojence, čemuž by pozvání do BRICS i napovídalo. Někteří analytici ale zachází ještě dále a tvrdí, že Řecko by se mohlo přidat k Eurasijskému ekonomickému společenství. Členy tohoto hospodářského bloku jsou kromě Ruska i Bělorusko, Kazachstán a Arménie.

Rusko pozvání Řecka do banky BRICS popřelo

Už ve čtvrtek ale ruský ministr financí Anton Siluanov uvedl agentuře Reuters, že Rusko Řecku členství ve vznikající nové rozvojové bance, kterou společně pětice zmíněných států buduje, nenabídlo. „Nenabídli jsme Řecku členství,“ sdělil prý minulý týden Siluanov novinářům.

O možném připojení Řecka k BRICS informovala v květnu řecká agentura ANA-MPA s tím, že to zemi nabídl Siluanův náměstek Sergej Storčak v rozhovoru, který agentuře poskytl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…