ABL přichází o věže v centru Prahy. Předčasně, stěžuje si Matěj Bárta

13.02.2012 20:16

Bezpečností firmě ABL končí pronájem sedmi pražských věží. Rozhodl o tom pražský magistrát. Aktivity, které firma spojené s exministrem dopravy Vítem Bártou (VV) ve věžích provozovala, byly přitom dříve vystaveny silné kritice.

ABL přichází o věže v centru Prahy. Předčasně, stěžuje si Matěj Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Bárta, bratr Víta Bárty a bývalý ředitel ABL

Objevovala se obvinění, že ABL pomocí věží špicluje lidi. Současný majitel firmy a Bártův bratr Matěj Bárta tyto spekulace v rozhovoru pro Hospodářské noviny odmítl. Firma se prý jen snažila zajistit bezpečnost těchto objektů a pomocí mediální kampaně zvýšit jejich návštěvnost.

„Naším cílem je zvýšit návštěvnost pražských věží, a ne to, abychom z nich sledovali lidi. To nám, ani městu nepřinese žádný profit,“ ohrazuje se Bárta. Dodává, že firma měla velký zájem o prodloužení nájmu proto, že počítala s dlouhodobějším kontraktem.

„Za jeden rok nemůžeme vytvořit takovou mediální kampaň, aby o památkách věděli úplně všichni, aby se zvýšila návštěvnost, abychom zrealizovali celou řadu expozic nebo výstav,“ vysvětluje. Náklady, které firma do věží investovala, Bárta vyčíslil na desítku milionů korun.

ABL a vliv VV? Vyloučeno

„Můžu deklarovat, že nám pan Hrdlička žádné zakázky nedohazuje,“ reagoval Bárta na otázku týkající se známého pražského kmotra, který podle mnohých mohl v minulosti přihrát firmě několik lukrativních zakázek. ABL údajně upustila od řady projektů týkajících se samosprávy nebo státní správy a do dalších výběrových řízení už se nepouští.

Jak Bárta ostatně dodává, firma prý nikdy nebyla na penězích ze státních zakázek příliš závislá – údajně tvořily jen maximálně osm procent celkových tržeb. Aféra, která se před rokem rozpoutala kolem Víta Bárty a jeho mateřské firmy ABL podle jeho bratra v očích veřejnosti velmi poškodila. „Zbytečně se démonizuje naše činnost, v očích veřejnosti je ABL založena na nějakých mafiánských principech. My zde nic takového nevnímáme a zákazníci to vnímat taky nemohou. Jinak bychom tu firmu asi takto nevybudovali,“ obhajuje se Matěj Bárta.

Firma je podle něj zcela vyvázána z vlivu Víta Bárty, aktivity Věcí veřejných s ní nemají nic společného. Ani koncepce Víta Bárty z roku 2008, která plánuje vstup do politiky a následné navýšení ekonomické moci firmy nemá a neměla podle Matěje Bárty na ABL žádný dopad.

„Nikdy nebylo řečeno, že se ABL tímto plánem bude řídit. Takový dokument ani nikdy nebyl institucionalizován, abychom se podle toho řídili. A kdybych se podle toho řídil, tak by to bylo velmi špatně,“ dušuje se současný majitel ABL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom

21:25 „Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom

Podle obranného analytika a strategického konzultanta z Velké Británie Nicholase Drummonda se „klube…