ANO a Volba PRO! Teplice chce odstavit z čela města Kuberu

16.10.2014 14:00

Nejdříve na konci tohoto týdne by mohlo být jasné složení koalice, která v následujících čtyřech letech povede Teplice. ČTK to řekli lídři stran a hnutí. Volby v lázeňském městě vyhrála ODS, v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít osm mandátů. Druhá Volba pro Teplice se ale pokouší vyjednat koalici, která by občanské demokraty poslala do opozice. Problémem je pro ně hlavně primátor Jaroslav Kubera (ODS).

ANO a Volba PRO! Teplice chce odstavit z čela města Kuberu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

 V Teplicích je ve hře několik variant. Nadpoloviční většinu v zastupitelstvu by získala koalice Volby Pro! Teplice, ANO, TOP 09 a ČSSD. Tu upřednostňuje jak Volba pro Teplice, tak hnutí ANO. "S Jaroslavem Kuberou se nestane ve vedení magistrátu žádná změna. Pro to, aby nějaká změna nastala, jsou ta uskupení ochotná zapomenout na chvíli na politickou značku," vysvětlil Mráček. Za nejlepší považuje tuto variantu i hnutí ANO.

Jeho teplický lídr Jaroslav Bžoch ale nevyloučil ani podporu možné koalice čtyř parlamentních stran, tedy ODS, ČSSD, ANO a TOP 09. Spolupráci ale podmiňuje tím, že by v čele města už dál nebyl Kubera. "Kdyby zůstal primátorem, tak by to zhatilo všechny naše snahy. To, proč jsme do voleb šli, by bylo naprosto bezpředmětné," vysvětlil ČTK Bžoch. Takto složenou koalici by podpořila i TOP 09. Lídr Petr Měsíc připustil, že o ní strana jedná. "Je to ve fázi prvních kontaktů a nástřelů, zatím nejsme nikde posunutí," doplnil Měsíc.

Klíčovou roli bude hrát v Teplicích sociální demokracie a její tři mandáty. Strana zatím přednostně vyjednává s vítězem voleb, tedy ODS. "Udělali jsme si průniky programů. Teď řešíme, co jsou ochotni nám nabídnout, abychom byli schopni splnit naše základní programové cíle," vysvětlila ČTK lídryně sociálních demokratů Dagmar Waicová. ČSSD zatím nevyloučila ani jiné varianty. Příliš ale nevěří spolupráci s Volbou PRO! Teplice. "Jsou pro nás nečitelní," doplnila Waicová.

Lídr ODS a primátor Jaroslav Kubera, který město vede 20 let, odmítl k vyjednávání říct jakékoli podrobnosti. "Jednání probíhají. To je všechno, co k tomu teď řeknu," doplnil Kubera.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…