ANO a lidovci hodili Dienstbierovi na hlavu služební zákon. Je prý jiný, než bylo dohodnuto

15.04.2014 16:19

Poslanci ANO nesouhlasí s návrhem služebního zákona, jehož finální podobu připravil šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle místopředsedy klubu ANO Radka Vondráčka návrh neodpovídá předchozím dohodám a koalice tím ztrácí několik měsíců práce. Řekl to dnes novinářům. Návrh služebního zákona odmítají i lidovci.

ANO a lidovci hodili Dienstbierovi na hlavu služební zákon. Je prý jiný, než bylo dohodnuto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Podle jejich místopředsedy Jana Bartoška je paragrafové znění „zcela špatně". Dienstbier prý přijal jen dvě ze sta připomínek. Zástupci koalice dnes odpoledne o finální podobě zákona znovu debatují.

„Vadí nám, že se vracíme zpět. Chceme transparentní jednoduchý systém. To, co nám bylo předloženo, je v rozporu s tím, co jsme chtěli," řekl Vondráček. Přístup části koaličních partnerů k odpolitizování státní správy označil za rigidní a institucionální.

Navržené znění zákona by mohlo odradit mladé nadějné lidi

Místopředseda klubu ANO, který se vyjednávání o služebním zákonu účastní, kritizuje mimo jiné navržený systém čekatelství a výběrových řízení. Podle něj zákon navrhuje, aby zájemce o post ve státní správě, který uspěl ve výběrovém řízení, skládal ještě odbornou zkoušku. Po celou dobu by pak byl v čekatelské lhůtě, která je spojena s nižším platem. „To nám přijde nadbytečné, nároky jsou poměrně vysoké. To celé by mohlo odradit mladé nadějné lidi, kteří chtějí pracovat ve státní správě," řekl Vondráček.

Podle něj by také návrh koncentroval moc v rukou jednoho úředníka. „Chceme, aby generální ředitelství metodicky vedlo, mělo na starosti vzdělávání a aby to bylo koordinační centrum. V předloženém návrhu se jedná spíše o silový institut," konstatoval Vondráček.

Koalice znovu projedná celou koncepci služebního zákona

Podle Vondráčka mají připomínky, které k návrhu připravili, asi 24 stran. Námitky měli i lidovci. „Z té stovky, co jsme poslali, tak asi jenom dvě připomínky tam akceptovali," připojil se Bartošek. Podle Bartoška i Vondráčka se dnes koalice bude muset znovu bavit o celkové koncepci. „Protože tak, jak je to paragrafové znění, tak my ho vnímáme jako zcela špatně. Tohle si skutečně nedokážu představit, že by to fungovalo," poznamenal Bartošek.

ČSSD doufá, že konečný text normy bude hotov ještě v dubnu. V květnu by se pak zákonem, který má vést k odpolitizování státní správy, měly zabývat sněmovní výbory a v červnu plénum dolní komory.

Návrh, který předložil Dienstbier, počítal s tím, že by generální ředitel pro státní správu i jeho zástupce byli vybíráni na sedmileté období a jejich nástupci by mohli vzejít pouze z úzkého okruhu státních tajemníků na ministerstvech. Tyto tajemníky by přitom vybírala komise, jejíž tři členy by jmenoval generální ředitel a jen jednoho příslušný ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…