ANO chtělo, aby ČSSD vypověděla koaliční smlouvu. Ta to odmítá

10.05.2017 10:33

Hnutí ANO vyzvalo na koaliční radě ČSSD, aby vypověděla koaliční smlouvu. Ta to však odmítla. Informace novinářům poskytl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

ANO chtělo, aby ČSSD vypověděla koaliční smlouvu. Ta to odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle Bělobrádka si nyní chce hnutí ANO promyslet, zda bude pokračovat v současné koalici. Termín další koaliční schůzky zatím stanoven není.

„Je to vyjednávací taktika,“ řekla k současné situaci na ČT24 politoložka Vladimíra Dvořáková. Nyní si podle ní každý zjistí, co na tom může získat, co ztratit. „Považuji za docela pravděpodobné, že vláda bude pokračovat na stávajícím půdorysu ANO, ČSSD, KDU-ČSL. Spíš si myslím, že z hlediska jednání a perspektivy budou vnímat, že je vhodné, aby vláda pokračovala. To, že je před volbami, je dvojsečné. Každý bude počítat dopad na volební preference.“ Hovořila i o dokončení práce v jednotlivých resortech.

„Všichni aktéři budou ty kroky zvažovat z hlediska preferencí. I to vyslovení, kdo s kým nemůže do koalice, má vnitrostranické dopady,“ podotkla. 

Nedokázala však odpovědět na to, jak dlouho situace bude trvat. „Klíčové, co zlomilo pozice ministra financí Andreje Babiše, byly ty nahrávky s novinářem,“ dodala. „Ta otázka rozhovoru rozhodně dopad na veřejné mínění měla a uvidíme, jak tyto věci budou pokračovat,“ poukázala i na dopad na voliče. „Prožíváme najednou asi tři kauzy. Těžko odhadnout, jak to celé bude trvat,“ zmínila.

Včerejší odstoupení ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) je podle ní gesto vztahující se k politické kultuře. „V rezortu je problém a ona dává příklad, že odstupuje,“ řekla.

Závěrem se pak vyjádřila i k dnešní mimořádné schůzi ohledně Babišových kauz. „Nelze vyloučit, že zazní něco nového. Předpokládám, že to bude ze strany Andreje Babiše velmi dobře promyšlené. Politický marketing, který měl Babiš za sebou, byl velmi kvalitní a profesionální. Předpokládám, že tam budou i emotivní stránky. Doufám, že tam nebude nic, co by vyvolávalo další otázky. Nebo doufám – bylo by neštěstí, kdyby měly projevy charakter osobních útoků, ale ani to nelze vyloučit,“ dodala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…