ANO navrhne, aby zastupitelé nehlasovali o odvolání Dostálové

23.03.2017 9:05

Hnutí ANO na pondělním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje navrhne, aby zastupitelé nehlasovali o odvolání zastupitelky a náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) kvůli neslučitelnosti funkcí. ČTK o tom informovala krajská manažerka ANO v hradeckém kraji Darina Kricnarová. Hradecký kraj na neslučitelnost funkcí u Dostálové upozornil na začátku března dopis ministerstva vnitra, Dostálová na funkci v zastupitelstvu rezignovat nehodlá.

ANO navrhne, aby zastupitelé nehlasovali o odvolání Dostálové
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Podle Kricnarové ANO navrhne vypuštění bodu týkajícího se Dostálové z programu zastupitelstva. „Existují dva zcela rozdílné právní posudky a je otázkou, zda je možné chtít po zastupitelích většinou bez právního vzdělání, aby takovou situaci posoudili a rozhodli. Myslíme si, že toto může posoudit a rozhodnout pouze soud. Proto budeme navrhovat vypuštění tohoto bodu z programu jednání zastupitelstva,“ vysvětlil místopředseda zastupitelského klubu Hnutí ANO Petr Sadovský.

ANO loňské volby v hradeckém kraji vyhrálo a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 13 mandátů, pro schválení návrhu tedy bude muset získat i další strany. Koalici v kraji tvoří strany ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Koalice disponuje celkem 24 mandáty.

Hnutí ANO se domnívá, že by se ministerstvo vnitra mělo nejdřív obrátit na Nejvyšší správní soud jako instituci kompetentní k posouzení situace.

„Je zcela evidentní, že zastupitelé by měli vyzvat ministerstvo vnitra nebo kraj, aby oslovil kompetentní soudy a nehlasovat o něčem, o čem se přou i odborní právníci. Pokud bude přesto Klára Dostálová odvolána, bude to čistě politické rozhodnutí, které s odbornou úrovní nebude mít nic společného,“ dodal Sadovský.

Dopis o neslučitelnosti funkce krajského zastupitele a vysokého státního úředníka dostal také Středočeský kraj, kde je členkou zastupitelstva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Na začátku března měli o dalším působení Drábové jednat středočeští zastupitelé, ti však odmítli věc zařadit na program jednání. Také Drábová na místo v zastupitelstvu rezignovat nehodlá.

V říjnových volbách se do zastupitelstev krajů dostalo pět vysokých státních úředníků. Tři z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili. Náměstek ministryně školství Robert Plaga se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal. Naopak Jana Vildumetzová raději opustila místo náměstkyně ministra vnitra a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková, vyřešila dilema odchodem na mateřskou dovolenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …