ANO neuspělo se sloučením výborů, prvním předsedou se stal Benda

27.11.2013 18:22

Nakonec se dohodli - poslanci počet výborů nebudou navyšovat, ale ani snižovat. Zůstane jich tedy stejný počet jako v minulém období, tedy osmnáct. Hnutí ANO přitom chtělo prosadit návrh na sloučení výboru pro obranu a bezpečnosti, ale neuspělo.

ANO neuspělo se sloučením výborů, prvním předsedou se stal Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek podotkl, že branný a bezpečností výbor fungoval na začátku minulého volebního období jako jeden, potom byl ale uměle rozdělen. Jiní poslanci s tím nesouhlasili. Šéf klubu ČSSD Roman Sklenák řekl, že se model sloučeného výboru neosvědčil. "Ten výbor nebyl uměle rozdělen, on byl uměle sloučen," dodal předseda komunistické frakce Pavel Kováčik.

Další "pamětník" Daniel Korte (TOP 09 a Starostové) podotkl, že sněmovna tehdy podlehla populistickému návrhu Věcí veřejných, která "pod jalovou záminkou šetření si prosadila spojení tohoto výboru". Agendy obou výborů jsou podle něj neslučitelné. Vedle zřízení výborů poslanci stanovili počet členů pro každý z nich.

Prvním předsedou je Benda

Petiční výbor jich bude mít 15, rozpočtový 25, kontrolní 15, organizační 18, volební 15, evropský 19, hospodářský 25, ústavně-právní 19, branný 15, bezpečnostní 15, sociální 21, zdravotnický 25, školský 21, pro veřejnou správu 21, pro životní prostředí 15, zahraniční 15 a zemědělský 19.

Sněmovna už dřív ustavila 15členný mandátový a imunitní výbor. Jako jediný už má taky předsedu, stal se jím dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. Do dalších výborů budou sněmovní strany členy teprve navrhovat. Obsazeny budou podle poměrného zastoupení, tedy volebních výsledků. Předsedy výborů by měla dolní komora potvrzovat až na druhé schůzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…