ANO upravilo stanovy. Babiš posílil své pravomoci

26.02.2017 10:24

Celostátní sněm ANO na úvod druhého jednacího dne schválil změnu stanov hnutí, a posílil tak pravomoci předsedy. Změna mu mimo jiné umožňuje zasahovat do kandidátek hnutí pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací.

ANO upravilo stanovy. Babiš posílil své pravomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

„Je tady zakotvena pravomoc předsedy ve výjimečných a odůvodněných případech i po schválení kandidátních listin výborem do schválených kandidátních listin zasáhnout,“ uvedla místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle ní vzešel požadavek na tuto úpravu pravomocí předsedy hnutí zdola ze členské základny.

Předseda hnutí bude moct nově vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nová jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině. Stejným způsobem mohl do kandidátek dosud zasahovat pouze výbor, který je také příslušným orgánem hnutí pro schvalování podoby kandidátek pro volby na všechny úrovně samosprávy.

Stanovy také mění formální postup při vzniku nebo zániku členství v hnutí. Nově upravují fungování oblastních organizací, jejich působnost už nebude muset být svázána s územím okresů.

Hlavním bodem dnešního jednání sněmu ANO je volba předsednictva, která začne před polednem. Už v sobotu byl předsedou podle očekávání opětovně zvolen vicepremiér Andrej Babiš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…