ANO v Praze nemá program. Nevěřím, tvrdila Jourová a moderátor přidal pár ironických poznámek

04.10.2014 17:51

Česká kandidátka na eurokomisařku pro ochranu spotřebitele, lidská práva a rovnost pohlaví Věra Jourová přiznala, že před europoslanci pochybila. Střet zájmů s předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem prý ale nehrozí. Udělala si analýzu. Uvedla to v rozhovoru pro DVTV, kde zřejmě vyplulo na povrch závažné pochybení hnutí ANO týkající se blížících se komunálních voleb.

ANO v Praze nemá program. Nevěřím, tvrdila Jourová a moderátor přidal pár ironických poznámek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Hodnocení vystoupení Věry Jourové před europoslanci sklidilo smíšené ohlasy. Poslance Evropského parlamentu úplně o své kompetentnosti nepřesvědčila, a i proto zřejmě musí do neděle odeslat do Bruselu odpovědi na dalších dvaatřicet otázek.

„Měla jsem útlum po dvou hodinách a tam jsem asi nějakou chybu udělala, že jsem prostě nedokázala v těch dvou minutách říct to podstatné,“ přiznala Jourová s tím, že se nejednalo ani tak o věcnou chybu jako o nesprávně volené formulace vzhledem k času, který jí byl na jednotlivé odpovědi vymezen.

Mám analýzu, do střetu zájmů se s Babišem nedostanu

Jourová musela v rámci unijního grilování odpovídat i na otázky týkající se možného střetu zájmů s ohledem na podnikání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Jedna z europoslankyň jí připomněla, že v jednom rozhovoru uvedla, že Babiš plánuje prodat Agrofert, s čímž první místopředsedkyně hnutí ANO nepočítala. „Já čekala na otázky střetu zájmů. Takhle jsem tu otázku nečekala, že po mě nějaká paní bude chtít, co jsem údajně řekla před rokem,“ popisovala moderátorovi pořadu.

Europoslancům prý vysvětlila, že podnikání Andreje Babiše nebylo v centru její pozornosti. „Pro mě byl Babiš předmět pozorování jako můj šéf, protože já jsem s ním spojila své jméno jako s budoucím politikem. Já jsem sledovala, co se děje s jeho byznysem z jeho mediálních vystoupení, analýz … Věděla jsem, že nějaký byznys má. Nevím, jaká by byla správná odpověď,“ uvedla s tím, že se do střetu zájmů s Babišem dostat nemůže. Udělala si prý analýzu, ze které vyplývá, že se její portofolio eurokomisařky s byznys aktivitou Andreje Babiše nepotká.

Chybí hnutí ANO v Praze volební program?

„Jste stále místopředsedkyní hnutí ANO. To před komunálními volbami nemá v Praze program. Prostě nemá. Jak to berete? Je to v pořádku?“ zajímalo moderátora pořadu Veselovského.

Jourovou tím zaskočil, údajně to slyší poprvé. Nicméně je přesvědčena, že hnutí ANO program v Praze má. Sama na něm prý před několika měsíci pracovala.

„V tom případě ten materiál evidentně někdo založil, jelikož přes veškerou naši snahu ho získat,  ten program prostě hnutí nemá,“ konstatoval Veselovský.

Místopředsedkyně hnutí ANO reagovala tím, že na jaře komentovala priority programu. Tedy něčeho, co mělo kontury programu, a tak tvrzením Veselovského odmítá uvěřit.

„Je to pravda. Jedinou věc, kterou má hnutí ANO v Praze, je jedna stránka s větou ‚Prostě to zařídíme‘. To je ten program, který jste komentovala?“ zajímalo Veselovského.

„Ne, tam byly priority týkající se veřejného pořádku, dopravy… Dávala to dohromady pražská organizace,“ reagovala Jourová.

„Máte pro to nějaké vysvětlení, že se ten program nedá nikde sehnat?“ zajímalo dále Veselovského.

Jourová v odpovědi na jeho otázku znovu vyjádřila přesvědčení, že program existuje. Svoje přesvědčení zakládá na tom, že pražská organizace, ať ta krajská nebo organizace místních částí, intenzivně pracovala na programu pro hlavní město i městské části. „Možná že ho budu psát dnes v noci, až odešlu otázky,“ zažertovala na závěr.

Celý rozhovor Věry Jourové ZDE

Krnáčová: Ucelený program neexistuje, ale ...

Neexistenci volebního programu pro Prahu včera rovněž v rozhovoru pro DVTV nepřímo potvrdila i pražská lídryně hnutí ANO Andrea Krnáčová. Na otázku moderátorky Drtinové proč chybí program hnutí ANO v Praze, odvětila: "To je dobrá otázka. Asi proto, že jsme více diskutovali, než psali."

Podle ní je v podstatě program zabudován ke kandidátům. Ucelený program sice neexistuje, ale každý kandidát má několik bodů, které bude prosazovat. Podle svých slov je s tímto stavem spokojená.

Rozhovor Krnáčové ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…