ANO vítězí, TOPka laboruje na hranici volitelnosti, ukázal další výzkum

10.04.2015 14:25

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, uspělo by šest politických subjektů. Úsvit přímé demokracie by na mandáty nedosáhl. Největší podpoře voličů se v současné době těší hnutí ANO 2011, které dělí od druhé ČSSD sedm procent v preferencích. Pokud by TOP 09 kandidovala bez partnerského hnutí STAN, získala by méně preferencí než KDU-ČSL a ODS, uvádí agentura Phoenix research.

ANO vítězí, TOPka laboruje na hranici volitelnosti, ukázal další výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v dubnu pravděpodobně překročilo šest politických stran a hnutí, tedy o jednu méně než v předčasných volbách v říjnu 2013. Zároveň by se jejich pořadí oproti posledním sněmovním volbám změnilo.

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 25,6 procenta (ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta). Udržuje si více než sedmiprocentní náskok na sněmovního vítěze z roku 2013 – ČSSD. Sociální demokracie nyní získala 18,5 procent (oproti 20,45 procenta v předčasných volbách 2013) a oproti lednovému měření zaznamenala mírný nárůst o 1,7 procenta, což můžeme podle politologa Jana Kubáčka připisovat konání sjezdu ČSSD a ofenzivnější prezentaci sociálně-demokratického programu. Bronzovou příčku obsadila KSČM s naměřenými 10,2 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta) a oproti předchozímu měření její podpora poklesla o téměř dvě procenta. S odstupem ji následuje KDU-ČSL se ziskem 7,7 procenta (v roce 2013 získala 6,78 procenta), která oproti lednovému měření preferencí zaznamenala mírný nárůst popularity a předběhla ODS a TOP 09.

  • celý výzkum ZDE

Pokud by TOP 09 kandidovala samostatně bez svého dlouhodobého volebního partnera, hnutí Starostové a nezávislí (STAN), dosáhla by 6,5 procenta (v roce 2013 to bylo 11,99 procenta). Její podpora oproti předchozímu měření zůstává beze změn. Před branami Poslanecké sněmovny by zůstalo hnutí Úsvit přímé demokracie s 2,1 procenty preferencí (ve volbách 2013 získalo 6,88 procenta), které doplácí na vnitřní rozpad na několik frakcí a zpochybnění stranického hospodaření. Nejblíže k “branám Poslanecké sněmovny” je hnutí Starostové a nezávislí (STAN) s 3,3 procenty preferencí a Piráti se 1,8 procenty. Následuje Strana zelených s 1,5 procenty voličské podpory. Měřenou skupinu uzavírá Strana svobodných občanů s 1,1procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…