Preference ČSSD jdou do kopru. Blíží se karambol, odhaduje docent

08.08.2016 11:33

Docent Radim Valenčík se na svých webových stránkách vyjádřil k červencovému volebnímu modelu TNS Aisa, jenž ukázal výrazný odstup preferencí hnutí ANO oproti ČSSD.

Preference ČSSD jdou do kopru. Blíží se karambol, odhaduje docent
Foto: archív autora
Popisek: ČSSD

Propad preferencí sociálních demokratů je přitom značný. Průzkum přiřkl hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše 28,5 procenta. Druhá sociální demokracie má však pouhých šestnáct procent. Třetí je KSČM jen s půlprocentním náskokem (10,5 %) nad ODS. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostali lidovci se sedmi procenty a TOP 09 se 6,5 procenty. 

Nejsilnější stranou mimo Poslaneckou sněmovnu je podle průzkumu Strana zelených, jež získala 4,5 %. Strana Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury obdržela 3,5 % a Starostové a nezávislí a Úsvit-NK mají shodně 2,5 procenta. Dvě procenta hlasů pak obdrželi Piráti a Svobodní.

ANO by tak ve sněmovně získalo hned 77 křesel, ČSSD 44 mandátů, komunisté by měli 27 poslanců, ODS o dva méně, lidovci by disponovali 15 křesly a TOP 09 dvanácti.

Původní text ZDE.

„Jsem velmi skeptický vůči volebním modelům a předvolebním průzkumům. Většinou se jedná o účelové prefabrikace, kterým pak volby (jako ty nedávné v Německu, Rakousku, na Slovensku) ‚nastaví zrcadlo‘,“ konstatuje Valenčík. V tuto chvíli však dělá výjimku a průzkum bere vážně.

„Podle mého názoru se jedná o ‚necinknuté‘ výsledky, které téměř do puntíku odpovídají prognóze, kterou jsem (s podrobným zdůvodněním toho, proč se budou volební preference stran vyvíjet tak, jak se vyvíjejí) dal před měsícem a půl,“ dodává.

Valenčík již totiž v minulosti upozorňoval na důsledky vyprázdněnosti programu ČSSD. Mezi ně například patří to, že vzhledem k chybějícímu vnitřnímu étosu bude ve straně sílit pozice těch, kteří ji zneužívají jen ke svému prospěchu.

„Bude stále méně reálné reformovat či obrodit tuto stranu, tj. vymizí z ní parametr reformovatelnosti,“ dodává také. A zmiňuje i ztrácení důvěryhodnosti i voličů.

„Přes sociálně orientovanou rétoriku se její ideová koncepce bude stále více posouvat ke skrytému elitářství (přesně ve smyslu úděsné uniklé mailové korespondence Novotný-Sobotka i toho, co prezentuje Špidla), tj. ‚problémy bude řešit za vás a bez vás‘ (což se bude postupně stále více měnit pro ty, kterých se to týká, v ‚obejdeme se bez vás a obětujeme vás‘),“ zmínil také Valenčík. Jeho předpokladem je, že v krajských volbách sociální demokraté výrazně ztratí.

Již agentura STEM poukazovala začátkem července na vzestup preferencí hnutí ANO. Tehdy ANO vedlo v průzkumu se 23 %, ČSSD měla 15 %, komunisté jedenáct procent. ODS pak disponovala se šesti procenty a lidovci s pěti. TOP 09 se v průzkumu STEM tehdy nedostala do sněmovny.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…