Abyste, pane ministře, nedopadl jako Parkanová, smál se Takáč. Metnar nemá obavy

16.12.2019 20:10

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) zavítal do pondělního vysílání pořadu Interview ČT24 a rozhovořil se o dnešním odvolání Dušana Navrátila z čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), na kterém se jednomyslně shodla vláda. Popřel, že by za tím mohlo stát například varování NÚKIB před čínskou firmou Huawei či jakékoli jiné tlaky pocházející například právě z Číny. Pokračoval i s výčtem nového vybavení, které armáda dostane. Má jím být 12 amerických vrtulníků firmy Bell za 14,6 miliardy korun či radiolokátory z Izraele. Nevyhnul se ani debatě ohledně ceny dvou nových taktických transportních letounů CASA. „Ta letadla nejsou předražená,“ bránil se Metnar, když mu moderátor Daniel Takáč předhodil, že by „mohl skončit jako Vlasta Parkanová“.

Abyste, pane ministře, nedopadl jako Parkanová, smál se Takáč. Metnar nemá obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Anketa

Chcete, aby Mikuláš Minář vstoupil do politiky?

4%
96%
hlasovalo: 18306 lidí
Metnar v úvodu pořadu proklamoval, že dnes podpořil odvolání Dušana Navrátila z čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Premiér Andrej Babiš (ANO) jeho odvolání zdůvodnil Navrátilovou nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Navrátilova nástupce vybere nová sedmičlenná komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb. Se dvěma místy se v ní počítá pro opozici. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) by komise měla být složena do pondělí 6. ledna, tedy do prvního jednání vlády v příštím roce. Dočasně NÚKIB povede statutární náměstek Jaroslav Šmíd. Na vládě podle Metnara bylo rozhodnutí jednomyslné.

Poodhalil, že teď již bývalý šéf NÚKIB přinášel mnoha resortům problémy kvůli své neodbornosti. To moderátora Daniela Takáče šokovalo. Metnarovi připomněl, že Navrátil stál u zrodu této důležité instituce, a tázal se jej, jestli to tedy znamená, že jsme měli několik let neodborníka v jeho čele. Ministr si však stál za tím, že chod této instituce táhl tým lidí pod ním. „V jeho podání ta práce, prezentace a řešení těch problémů nebyla vůbec šťastná,“ tvrdil.

„Takže neschopný člověk shromáždil schopný tým? Není to divné?“ podivoval se dále Takáč, což přimělo ministra nechápavě pozvednout ruce. Popřel, že by za tím mohlo stát například varování NÚKIB před čínskou firmou Huawei.

Navrátil dříve vedl Národní bezpečnostní úřad. Při zahájení činnosti pracovalo v NÚKIB 118 lidí, počet zaměstnanců by měl postupně narůst na čtyři stovky. Rozpočet úřadu pro prvních pět měsíců činnosti v roce 2017 byl 214 milionů korun, ve státním rozpočtu pro rok 2018 měl vyčleněno 363 milionů. Letos měl 352,5 milionu korun a na příští rok dostal 425,3 milionu. S návrhem na jeho odvolání přišel sám premiér Babiš.

Dále diskuse pokračovala o obchodu, který Metnar inicioval s americkým ministrem obrany Markem Esperem. Debatovalo se tak o nákupu vojenských vrtulníků pro českou armádu. Česká republika formou mezivládní dohody pořídí ve Spojených státech 12 vrtulníků firmy Bell za 14,6 miliardy korun. Ve výzbroji české armády nahradí ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35.

Vrtulníkové letectvo získá osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Stroje by fyzicky armáda měla dostat v roce 2023. Součástí dohody je i výcvik pilotů a personálu, údržba, vybavení zbraňovými systémy či munice.

Podle Metnara je to nutné, jelikož jsme doteď závislí na ruských strojích Mi-24. Právě ty nyní americké stroje nahradí.

Česká armáda též dostane od Izraele osm mobilních 3D radiolokátorů za 3,5 miliardy korun. První z radarů armáda získá do 20 měsíců, všech osm jich bude mít k dispozici do 40 měsíců.

Pořízení radarů provázely dlouhodobé komplikace. Jejich nákup má několikaleté zpoždění. Armáda dlouhodobě upozorňuje na to, že dosud používané radary dávno překročily svou životnost a jsou na hranici funkčnosti. Někdejší ministr obrany a současný český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický (ANO) před svým odchodem z funkce smlouvu označil za připravenou k podpisu. Jeho nástupkyně Karla Šlechtová (za ANO) loni prohlásila, že ministerská inspekce zjistila u některých dosud neukončených tendrů závažná pochybení. Obrátila se proto na Vojenskou policii. Mezi podezřelými zakázkami byl právě i nákup radiolokátorů. Metnar loni v prosinci výběrové řízení kvůli pochybnostem zrušil a vládě navrhl, aby radary koupila přímo od izraelské vlády. Vojenská policie v červnu vydala rozhodnutí, kterým podezření odložila. Metnar odmítl vyloučit, že k tomu postupu může dojít v budoucnu nějaká námitka.

Zástupci Ministerstva obrany dnes podepsali smlouvu na dodávku dvou nových taktických transportních letounů CASA C-295MW. Zároveň uzavřeli smlouvu na modernizaci čtyř nyní používaných strojů. Za nová letadla Ministerstvo obrany zaplatí asi 1,94 miliardy korun bez DPH, za úpravu vybavení současných letadel zhruba 360 milionů korun bez DPH. K tomu ministr obrany řekl, že tento nákup byl výhodný. Dokonce se mělo ušetřit až půl miliardy.

„Abyste nedopadl jako Vlasta Parkanová, která nemá posudek a stojí před soudem,“ pousmál se na to Takáč. Metnar řekl, že posudek má a cena je v pořádku, problémy, které měla s nákupem letounů Parkanová, mu tak prý nehrozí. Parkanová je viněna, že předraženým nákupem čtyř nákladních letounů CASA připravila s ředitelem sekce vyzbrojování Jiřím Staňkem stát o nejméně 800 milionů korun. „Ta letadla nejsou předražená,“ stál si za svým.

Závěrem se vyjádřil i k novým bojovým misím. Připravovat se má bojová mise v Mali. U té ještě bude nutné zažádat o souhlas v Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…