Ačkoliv jsou zakázky pro obranu, jež zprostředkoval Omnipol, kritizovány za předraženost, spolupráce údajně pokračuje

05.10.2018 15:55

Stíhačky Gripen, letadla CASA, dělostřelecké radary Arthur, raketový komplet RBS – 70.To je jen výčet zakázek, ve kterých jako prostředník vystupoval Omnipol. Všechny byly kritizovány jako předražené a pro českou armádu nevýhodné.

Ačkoliv jsou zakázky pro obranu, jež zprostředkoval Omnipol, kritizovány za předraženost, spolupráce údajně pokračuje
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Podle našich informací došlo nedávno údajně k důležité schůzce mezi Tomášem Dvořáčkem ze sekce vyzbrojování a akvizic a zástupce Omnipolu Tomášem Komrskou, kvůli tendru na dodávku nového systému řízení palby pro českou armádu. Ačkoliv je na trhu celá řada kvalitních a v boji ověřených systémů, sekce vyzbrojování prý předem vyloučila všechny potencionální uchazeče a jako jedinou možnou variantu údajně doporučila systém ODIN norského výrobce Kronsberg, jehož zastupuje právě Omnipol. Podle našeho zdroje z Ministerstva obrany jsou podmínky tendru šity norskému systému na míru. „V marketingové studii byly uvedeny závažné chyby o ostatních dodavatelích tak, aby mohl být vybrán právě norský Odin,“ uvádí.

Anketa

Kdo se vám nejvíce líbil v předvolební superdebatě lídrů?

hlasovalo: 10539 lidí
Zda se Dvořáček a Komrska skutečně setkali a o ODINu jednali, jsme ověřovali přímo u nich. Tomáš Kormska z Omnipolu tuto informaci vyvrátil: „S panem Tomášem Dvořáčkem jsem se naposledy viděl v září 2017 na mezinárodní výstavě v Londýně, kde to bylo oficiální jednání. V současné chvíli nemáme žádné informace o doporučení SVA MO na dodávku nového dělostřeleckého systému.“ V podobném duchu nám na otázku odpovědělo i Ministerstvo obrany prostřednictvím tiskového mluvčí Petra Sýkory: „V souvislosti s Vaší zmínkou o společnosti Omnipol je nutné zdůraznit, že MO zásadně jedná přímo s výrobci, nikoli s prostředníky. Případné pořízení systému řízení palby dělostřelectva nebude žádnou výjimkou. Proto také k jednáním se společností Omnipol ze strany pana ředitele Dvořáčka nebyl a není žádný důvod a žádná taková jednání se neuskutečnila. Znovu naléhavě upozorňuji, že šíření nepodložených informací, které mohou poškodit dobré jméno našeho zaměstnance, by mohlo nést znaky trestného činu pomluvy. Jsem však přesvědčen, že k takovému cíli nesměřujete.“ K samotnému řízení a informacím ohledně dělostřeleckého systému dodává: „Pokud jde o systém řízení palby dělostřelectva, MO se pro nákup systému řízení palby ODIN nerozhodlo ani nevydalo žádné doporučení. Není to ministerstvo ani jednotlivec, kdo rozhodují, který systém bude či nebude pořízen. Takové rozhodnutí je vždy výsledkem procesu, na jehož počátku armáda definuje, co přesně potřebuje.

Cílem MO pak především je, aby rozhodování o případné akvizici mělo pevné základy. Proto byla nejprve provedena marketingová studie, která posoudila operačně prověřené systémy používané v armádách NATO, včetně systému ODIN. Průzkum trhu realizuje a vyhodnocuje samostatné pracoviště sekce vyzbrojování a akvizic (SVA MO). Na základě vyhodnocení studie byl systém ODIN vybrán pro následnou tzv. Studii proveditelnosti. Tu bude realizovat expertní pracoviště mimo SVA MO, konkrétně Vojenský technický ústav, s.p. Ten prověří, jak systém v porovnání s ostatními odpovídá konkrétním potřebám AČR. Zároveň bude tato studie podkladem pro další rozhodování a schválení na úrovni Generálního štábu a MO. Na samém konci tohoto procesu je vlastní akviziční pracoviště (v tomto případě odbor vyzbrojování pozemních sil SVA MO), které vlastní akvizici připravuje k vyhlášení podle zákona o veřejných zakázkách.“  

Že spolu v minulosti právě Komrska a Dvořáček řešili zakázky je však patrné přímo ze smluv, které mezi sebou Omnipol a Ministerstvo obrany uzavřely.

Náš zdroj nás upozornil ještě na další zakázku, která se na Ministerstvu obrany chystá a tou je podle něj nákup raketových systémů švédské firmy Saab, konkrétně se má jednat o systémy RBS-70 NG. „Zatímco Brazílie nakupuje jeden takový systém za 30 milionů, ČR si chce od stejného výrobce pořídit protiletadlový komplet za 44 milionů korun,“ uvedl (pozn. Česko by mělo oproti Brazílii kupovat inovovaný systém). I tuto informaci jsme ověřovali přímo na Ministerstvu obrany. Ani v tomto bodě se však náš zdroj s oficiálním stanoviskem ministerstva neshoduje. „Pokud jde o systémy RBS-70 a RBS-70NG, podle mého názoru „poměřujete příslovečná jablka s hruškami.“ Navíc zadávací řízení na pořízení systému RBS 70NG (nové generace) nebylo ještě ukončeno, proto se ani nemůžeme ke konečné ceně, která vzejde z jednání přímo s výrobcem, vyjádřit. Bohužel, nemáme ani možnost Vám poskytovat rozbor takticko-technických dat a schopností a tím i rozdílů mezi původním systémem a systémem nové generace. Pokud mi odpustíte ještě jedno přirovnání, užitné vlastnosti osobních automobilů z doby před několika málo lety jsou zásadně odlišné od vlastností těch současných. Bohužel, tento rozdíl se přirozeně odráží i v jejich ceně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Sýkora. Zda a za kolik nákupy proběhnou, budeme i nadále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…