Adams: Bartáka jsem na IDETu 2009 neuplácel, je to naprostá lež

01.10.2013 12:31

Bývalý předseda představenstva automobilky Tatra Kopřivnice Ronald Adams dnes u brněnského městského soudu popřel, že by chtěl podplatit na veletrhu Idet 2009 tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka. Adamsovi nyní hrozí za korupci až pět let vězení. Obvinění původně považoval za vtip. Soudu řekl, že je smyšlené, uměle vykonstruované Bartákem a naprosto lživé.

Adams: Bartáka jsem na IDETu 2009 neuplácel, je to naprostá lež
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Adams dnes soudu řekl, že se nikdy nikoho nepokusil podplatit a nikoho ani nepodplatil. Za 39 let své manažerské kariéry pracoval v 59 zemích světa a nikdy jej nenapadlo, že právě v ČR bude křivě obviněn. Doplnil, že až dosud nebyl nikdy trestně stíhán. O Bartákovi mluvil jako o muži, který má "pochybný charakter" a následně bývalého ministra obrany otevřeně označil za lháře. Adams se domnívá se, že jeho obvinění bylo vytvořeno jen proto, aby zakrylo jiné Bartákovy činy.

Žádám soud, aby mě zprostil viny

Podle policejního spisu chtěl Adams úplatkem dosáhnout toho, aby ministerstvo rozšířilo zakázku pro Tatru Kopřivnice a nechalo si u firmy vyrobit 500 vozidel za zhruba půl miliardy korun.

Z výpovědi Bartáka vyplývá, že Adams s ním hovořil na veletržním stánku Tatry Kopřivnice o tom, že má firemní speciální fond s 20 miliony korun na zajištění navýšení státní zakázky na výrobu tatrovek. Barták, tehdy ještě náměstek ministryně obrany, prý peníze odmítl. Za několik dní po schůzce se stal ministrem obrany. Barták tvrdí, že Adamsova slova na veletrhu původně nepovažoval za nabídku úplatku, ale později názor změnil, což vyústilo ve stíhání Adamse.

Ten však jejich několikavteřinové setkání na stánku Tatry líčí zcela jinak. Adams uvedl, že byl na stánku jako šéf představenstva, kde vítal cizí delegace. S Bartákem se pozdravil, potřásli si rukama a vyměnili pár zdvořilostních frází. Tím vše skončilo. "Žádám soud, aby mě zprostil viny a vrátil mi tak moji bezúhonnost," uvedl v závěru své výpovědi Adams.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…