Adolf Born nemá klid ani těsně po smrti. Za výroky o uprchlících a EU do něj šťourá Deník Referendum

24.05.2016 13:52

Jsou to tři dny, co zemřel výtvarník Adolf Born. A již dnes se o něm velmi kriticky vyjádřil Lukáš Senft na webu DeníkReferendum.cz. „Jeho fascinující obraznost si zasluhuje úctu. A také oddělení od jeho autoritářských postojů. Bornovy konspirační zkratky si nezaslouží Mach, Šebestová ani Žlababa,“ uvedl Senft. Podle něj je Born důkazem, že je třeba oddělovat umělce a jeho dílo.

Adolf Born nemá klid ani těsně po smrti. Za výroky o uprchlících a EU do něj šťourá Deník Referendum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výtvarník Adolf Born

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem prezidentských voleb v Rakousku?

3%
95%
hlasovalo: 14504 lidí

Svými obrázky ilustroval vlastně celé mé dětství. Sherlock Holmes s protáhlou tváří stojící na okrových blatech. Steklačův Bořík a jeho pošahaná rodina s rozevlátými končetinami. Mach a Šebestová a funící příšera Žlababa. Adaptace Tolkienova Hobita. Hypnoticky temné pláně v severské baladě Poklad pana Arna,“ podotýká Senft a všímá si následně i rozhovoru, který v den Bornovy smrti připomněly ParlamentníListy.cz. „Česká televize odvysílala dokument, kde Bornovu chválu monarchie doprovází řady uniforem a majestátní symfonická hudba. Reportér Magazín zpřístupnil starší rozhovor ‚Adolf Born nakládá‘, kde Born označuje za idiota každého, kdo dnes nadává na politickou situaci a nestačí mu, že se může cestovat do zahraničí,“ všímá si také Senft.

Podle Bornova názoru, který sdělil ParlamentnímListům.cz, nevyhnutelným důsledkem migrační krize bude převálcovaná Evropa, která naprosto přestane existovat. Tvrdil také, že bychom u nás měli být vstřícní v tom slova smyslu, že by žádný migrant neměl překročit naše hranice. 

Rozhovor ParlamentníchListů.cz s Adolfem Bornem ZDE

Německá kancléřka Angela Merkelová byla podle něj jen poslušným nástrojem, který plní pokyny od někoho za nějakým cílem. „Je ochotná se přizpůsobit, což bylo v nás všech, co jsme zažili ty předchozí režimy. Proto je také ochotná se přizpůsobit, když je to nutné,“ řekl.

Kritikou nešetřil ani vůči těm, kteří by uprchlíky přijímali. „Ti, kteří se lísají k těm utečencům, jsou rasisti. Podceňují svoji rasu a zdá se jim ta cizí rasa nadřazená, a proto je vítají a lísají se k nim. Nezapomeňte, že dost lidí v zahraničí, ale i u nás, má blízko k demenci. To se nedá nic dělat, ale zase je to dobré pro psychiatry, mají práce habaděj,“ dodal.

Původní text ZDE.

Není také tajemstvím, že Born byl zastáncem monarchie. „Miloval rakousko-uherské císaře, sbíral čepice a nechával znovu dýchat staré časy plné gentlemanství a elegance. Takový obraz se ale rozchází s jeho vlastním postojem ke světu, kde si nabubřelost zasloužila karikaturu a celý život byl pouhá groteska,“ nebere si servítky Senft. 

„Proč tedy ze samotného Borna snímat jeho groteskní punc? Člověk, který už za reálného socialismu jezdil do Paříže, varoval před uprchlíky. Takové ‚zvláštní‘ lidi potkával v evropských metropolích a jeho přátelé jej před nimi varovali. Toužil být součástí mocné říše, před kterou se skloní každý z Východu, podobně jako se Neruda vytahoval v Egyptě a Turecku svým rakousko-uherským pasem. Zároveň srovnával Evropskou unii, která jeho milované cestování umožňuje, s okupací německou a komunistickou,“ pokračoval dál ve svých slovech Senft. 

Všímá si také jeho slov ohledně osiřelých kostelních lavic. „Ovšem oblíbený papež František pro něj byl jen komunista a pouhá módní hvězda ovlivněná svou jihoamerickou mentalitou. Miloval Turecko, ale muslimy považoval za rychle se množící sílu, která převálcuje Evropu a ta přestane existovat,“ uvedl Senft.

„Zromantizovaný obraz umělce, který tak nějak ‚vidí dál‘, podkopává nohy Bornovu dílu. Jeho vhled do komplexní politické reality totiž končil na hranici dvourozměrné karikatury. Právě z úcty k Machovi a Šebestové bychom je tedy měli oddělit od jejich stvořitele. Jinak budou Bornovy konspirační a autoritářské názory parazitovat na zasloužené úctě, kterou vzbuzuje jeho obraznost,“ uzavřel Senft.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…