Advokát: Ať Zimola žaluje ČSSD. U soudu má velkou šanci

23.05.2017 10:24

Exposlanec ČSSD Pavel Němec, který je advokát zastupující vyloučené členy ČSSD, de facto poradil ve svém prohlášení jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi, aby se rovněž obrátil na soud. Důvodem je jeho vyloučení z kandidátky do Poslanecké sněmovny.

Advokát: Ať Zimola žaluje ČSSD. U soudu má velkou šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

„Jako advokátovi s několikaletou praxí se soudními spory proti ČSSD mne vývoj ohledně stranické kandidátky v Jihočeském kraji vůbec nepřekvapuje. Celý spor může nakonec skončit až u soudu, jako ostatně řada dalších dříve,“ podotkl ve svém prohlášení Němec.

Podle něj je už od doby sporů v ČSSD v Ostravě jasné, že soudy musí porušování vnitrostranických pravidel přezkoumávat, pokud jde například o volební kandidátky či vylučování ze strany. „Již dnes existuje řada pravomocných rozsudků Obvodního soudu pro Prahu 1, který opakovaně odsoudil ČSSD za porušení zákona a stanov,“ dodal.

Případ Jiřího Zimoly pak podle jeho slov není jiný. „Jde o jeho místo na stranické kandidátce ČSSD, z něhož byl nedobrovolně sesazen, aniž by pro tento postup existovaly oprávněné důvody. Uvnitř strany, bohužel, chybí nejen jasná pravidla pro tvorbu kandidátních listin, kdy by kandidáti podléhali hodnocení; a pořadí na listině by bylo výsledkem aplikace kritérií. Chybí také podrobně vymezené postupy změn na listině v průběhu jejího schvalování. Předsednictvo ČSSD sice může kandidáta vyškrtnout, nesmí tak ale učinit svévolně, aniž by zde existovaly vážné a objektivní důvody pro takový postup,“ míní. Tím, že Zimola chtěl kandidovat na posledním místě kandidátky, nesl podle něj politickou odpovědnost za své kauzy. 

„Vyškrtnutí z listiny bylo pro něj dvojím trestem za jednu věc a to není přípustný postup,“ řekl.

„Jiří Zimola může samozřejmě jako osoba vyvolat v rámci ČSSD rozhodčí řízení, to ale ve výsledku k jeho návratu na listinu nepovede. Rozhodci nemohou změnit rozhodnutí vedení ČSSD o exhejtmanově vyškrtnutí z kandidátky. Jediný postup je podání odvolání, které musí projednat Ústřední výkonný výbor ČSSD a poté případně soudní spor,“ zmiňuje Němec. Jak se domnívá, u soudu jsou šance Jiřího Zimoly vysoké.

„Ústavní soud totiž před lety otevřel možnost soudního přezkumu rozhodování orgánů politických stran mj. v otázce kandidátních listin. A soudu by ČSSD musela podrobně doložit, na základě jakých ustanovení vnitřních norem partaje, byl kandidát Zimola vyškrtnut. A to víme, že ČSSD doložit nemůže. Její rozhodnutí bylo totiž jen politické, rozhodnutí předem domluvené většiny. U soudu však taková ‚většina‘ neplatí,“ uzavřel.

Celý příspěvek Pavla Němce: 

Zimolův soudní spor o kandidátku ČSSD?

Jako advokátovi s několikaletou praxí se soudními spory proti ČSSD mne vývoj ohledně stranické kandidátky v Jihočeském kraji vůbec nepřekvapuje. Celý spor může nakonec skončit až u soudu, jako ostatně řada dalších dříve. 

Už od doby sporů v ČSSD v Ostravě je jasné, že soudy musí porušování vnitrostranických pravidel přezkoumávat, pokud jde například o volební kandidátky či vylučování ze strany. Již dnes existuje řada pravomocných rozsudků Obvodního soudu pro Prahu 1, který opakovaně odsoudil ČSSD za porušení zákona a Stanov. 

Případ Jiřího Zimoly není jiný. Jde o jeho místo na stranické kandidátce ČSSD, z něhož byl nedobrovolně sesazen aniž by pro tento postup existovaly oprávněné důvody. Uvnitř strany bohužel chybí nejen jasná pravidla pro tvorbu kandidátních listin, kdy by kandidáti podléhali hodnocení a pořadí na listině by bylo výsledkem aplikace kritérií. Chybí také podrobně vymezené postupy změny na listině v průběhu jejího schvalování. Předsednictvo ČSSD sice může kandidáta vyškrtnout, nesmí tak ale učinit svévolně, aniž by zde existovaly vážné a objektivní důvody pro takový postup. 

Jiří Zimola kandidoval na posledním místě kandidátky a již tímto umístěnim nesl politickou odpovědnost za své kauzy. Vyškrtnutí z listiny bylo pro něj dvojím trestem za jednu věc a to není přípustný postup. 

Jiří Zimola může samozřejmě jako osoba vyvolat v rámci ČSSD rozhodčí řízení, to ale ve výsledku k jeho návratu na listinu nepovede. Rozhodci nemohou změnit rozhodnutí vedení ČSSD o exhejtmanově vyškrtnutí z kandidátky. Jediný postup je podání odvolání, které musí projednat Ústřední výkonný výbor ČSSD a poté případně soudní spor. 

U soudu jsou šance Jiřího Zimoly vysoké. Ústavní soud totiž před lety otevřel možnost soudního přezkumu rozhodování orgánů politických stran mj. v otázce kandidátních listin. A soudu by ČSSD musela podrobně doložit, na základě jakých ustanovení vnitřních norem partaje byl kandidát Zimola vyškrtnut. A to víme, že ČSSD doložit nemůže. Její rozhodnutí bylo totiž jen politické, rozhodnutí přede domluvené většiny. U soudu však taková "většina" neplatí...

Pavel Němec, Mohelnice

autor je exposlanec ČSSD a advokát 

zastupující vyloučené členy ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…