Advokát Láska se na Facebooku vysmál Mládkovi. A nadávali i spolustraníci

21.03.2013 18:33

Za slova o živnostnících-parazitech se již stínový ministr financí Jan Mládek omluvil. Podle některých dostatečně, jiní zase tvrdí, že „špína zůstává“. Na diskusích na sociální síti Facebook Mládkův projev vyvolal hádky, stejně tak i vznik menší skupiny požadující plnohodnotnou omluvu.

Advokát Láska se na Facebooku vysmál Mládkovi. A nadávali i spolustraníci
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Ačkoliv jindy bývají uživatelé Facebooku aktivnější a ihned po podobných výrocích zakládají stránky pro odpůrce či různé petice, tentokrát byla založena jediná událost „Nejsme paraziti, omluvte se, Jane Mládku!“, která má pouhých 21 účastníků.

„Tak toto opravdu ČSSD přehnala! Pokud vnímá vedení sociální demokracie 1 milion živnostníků jako parazity, právě zřejmě přišla o značnou část svých voličů. Pokud je to pouze selhání jednoho vrcholného partajníka, mělo by se vedení ČSSD od něj okamžitě distancovat a veřejně se živnostenskému stavu omluvit!“ píše zakladatel události Josef Matyáš.

Mezi dvěma desítkami příznivců je také Eva Tylová, místostarostka Prahy 12 za sdružení Změna pro Prahu 12 (navržená Stranou zelených), která byla po čtyři roky i náměstkyní ministra životního prostředí. Jinak je však skupina poměrně malá a neaktivní.

Stejně tak vysoce postavení politici ČSSD se na svých profilech na Facebooku k projevu Jana Mládka nevyjadřují – maximálně sdílejí oficiální vyjádření strany. To však nebrání jejich příznivcům, aby se pustili do kritiky stínového ministra financí, či jeho obhajoby.

Málo lidí slyší omluvu, špíná zůstává

„Žádná omluva už to nenapraví. Svět to sledoval, živě na internetu, tedy slyšel to!! Bohužel! Málo z těchto lidí už slyší omluvu!!! Tzn. ŠPÍNA ZŮSTÁVÁ!!“ píše emotivně Jaroslav Polanský, který byl na sjezdu ČSSD u Mládkova projevu přítomen, jelikož je předsedou místní organizace strany v Bratřejově u Zlína.

Podobné hlasy se objevují u příznivců ČSSD nejčastěji – Jan Mládek přestřelil. „Pan Mládek ubral hodně hlasů… Hodně,“ píše Pavlína Fischerová na fanouškovské stránce ČSSD. „Udělal blbost, stačilo říci, že NĚKTEŘÍ živnostníci jsou paraziti, a už by měl pravdu…“ píše také uživatel Radek Špetík.

Takto svá slova i Mládek zpětně vysvětloval. "Kategoricky odmítám, že jsem hovořil o živnostnících jako o parazitech. Měl jsem na mysli výhradně nepoměr daňových příjmů mezi jednotlivými kategoriemi osob," uvedl.

„Mládek má pravdu a absolutně se jeho výroky netýkaly poctivých živnostníků, ale lhářů a zlodějů!!!! Všichni víme, jak to tady chodí, a ten, kdo to řekne nahlas, tak je podle některých magorů lhář,“ zastává se ho další uživatelka, Alena Pěnkavová.

Ne všichni jsou ale takto smířliví. „Hloupý člověk, nemá používat tak silná vyjádření, ještě k tomu na sjezdu. Myslím, že vám to pěkně polepil,“ napsala v reakci jedna z facebookových přátel místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha. Jiní Mládka nazývají negramotem či slibotechnou.

„S takovým programem a výroky se můžete s vítězstvím ve volbách rozloučit, pane Sobotko, Hašku, Zaorálku atd… Jsem živnostník 7 let, zaměstnance si nemůžu vůbec dovolit, protože sám jsem rád, že se nezadlužuji, v oblasti, kde žiji a podnikám, je nezaměstnanost přes 10 procent, pracuji 350 dní v roce, když jsem nemocen, tak k lékaři ani nejdu, stejně bych žádnou nemocenskou nedostal, a kdybych měl několik dnů zavřený podnik, tak jdu okamžitě do minusu. Pokud si někdo z ČSSD myslíte, že živnostník to má jednoduché, tak klidně zvedněte odvody, zvyšte paušály, zaveďte registrační pokladny, já přeruším podnikání, půjdu s klidem na úřad práce a živte mě,“ popisuje svůj příběh další uživatel Vašek Cvan.

Nesouhlasí ani právník Václav Láska, který taktéž přispívá na Facebook a je OSVČ. „Drsné probuzení. Ale chápu a rozumím. Jdu klečet do koutka. Stydím se. A zvažuji, že se vykašlu na všechny ty povinnosti k finančáku, sociálce, zaměstnancům, pojišťovnám i své rodině. A půjdu dělat státního úředníka. Sice budu nesvobodný, nebude mě to bavit, budu tlouct hlavou o stůl nad byrokracií státních úřadů. ALE … nebudu parazit,“ píše na své stránce.

Výrok komentoval i blogger Jakub Janda s předzvěstí, jak dopadnou příští parlamentní volby. „Sociální demokraté totiž zvolili špatný timing. Respektive, nezvolili - pouze si odzkoušeli (možná náhodou) efektivní mobilizační nástroj. Nižší a střední třída se místo verbální podpory sociální demokracii zvedne z odrbaných gaučů a půjde volit. Masakr pravice bude neúprosný,“ míní Janda.

Nakonec i čtenáři ParlamentníchListů.cz se ozvali s dotazy ohledně Mládkova projevu. Otázky pokládali hned po slovech o parazitech předsedovi Bohuslavu Sobotkovi a 1. místopředsedovi Michalu Haškovi. „Slovo parazitovat Mládkovi, zřejmě nedopatřením, utkvělo v paměti z let 1986 - 1982, kdy byl členem strany, kde tento výraz byl v ústech řečníků té doby poměrně častý. Odpustíte panu Mládkovi?“ ptá se Oldřich Hladký.

Odpovědi se však nedočkal. Sobotka zatím jen neurčitě v médiích uvedl, že Mládek nemusí podávat demisi na stínového ministra. Nikdo ze stínové vlády ale prý nemá své místo jisté a vše se ještě bude v pátek řešit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…