Advokát Parkanové si stěžuje na vyšetřovatele. Brání mu prý v nahlížení do spisu

16.03.2014 21:15

Advokát bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové z řad TOP 09 Tomáš Sokol napadl postup policejních vyšetřovatelů v kauze nákupu dopravních letadel CASA pro armádu. Vadí mu, že mu není umožněno nahlédnout do spisu. Podal proto na Vrchní státní zastupitelství v Praze žádost o přezkoumání jejich postupu.

Advokát Parkanové si stěžuje na vyšetřovatele. Brání mu prý v nahlížení do spisu
Foto: Archiv VP
Popisek: Vlasta Parkanová

Policie se k případu odmítla vyjádřit. „My se k této věci vyjadřovat nebudeme, respektive k tomuto případu, a to z důvodu, že podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ sdělil mluvčí policejního útvaru pro vyšetřování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Informoval o tom zpravodajský portál Českého rozhlasu. Žalovaná strana údajně nesmí do spisu nahlédnout proto, že Vlasta Parkanová vloni v létě zveřejnila záznamy z výpovědí svědků na svých internetových stránkách. Podle advokáta Sokola však ochrana osobních údajů nemůže být dostatečným důvodem k zamezení nahlédnutí do spisu. „Trestní řád vůbec nepřipouští takovouto možnost a takovýto důvod k odepření nahlédnutí do spisu. To je možné jenom z vážných důvodů vyšetřování, to znamená, že by mohlo být to vyšetřován mařeno,“ řekl Českému rozhlasu Tomáš Sokol.

Za své pochybení dostala Vlasta Parkanová od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu 16 tisíc korun. Bývalá ministryně čelí obvinění z údajného předražení nákupu vojenských letounů, škoda podle obžaloby přesahuje 600 milionů, připomíná rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…