Advokát dostal mastnou pokutu za inzerát proti knížeti

05.12.2013 11:02

Pokutu ve výši 850 tisíc udělila Česká advokátní komora svému členovi, advokátu Vladimíru Zavadilovi. Důvodem je jeho inzertní počin, kterým zasáhl do průběhu lednových prezidentských voleb. V nejčtenějším bulvárním deníku tehdy nechal zveřejnit výzvu k zastavení Karla Schwarzenberga, jednoho z kandidátů.

Advokát dostal mastnou pokutu za inzerát proti knížeti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Kárné řízení v rámci advokátní samosprávy mu jeho inzerát v deníku Blesk spočítalo na 850 tisíc korun. Navíc konstatovalo, že inzerát byl neetický. V rámci advokátní disciplinárky se jedná o rekordní pokutu, v maximální možné výši. Tvrdším trestem je pouze pozastavení advokátské licence či úplné vyloučení z komory, které Zavadilovi rovněž hrozilo.

„Inzerát, který si obviněný advokát zadal před druhým kolem prezidentských voleb, jsme shledali neetickým jak v advokátním, tak i v celospolečenském kontextu,“ uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková. Právník se měl hájit tím, že inzerát podal jako soukromá osoba, nikoliv jako advokát.

Advokát Jaroslav Zavadil nechal v první den druhého kola prezidentské volby, do něhož postoupili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, zveřejnit v nejčtenějším bulvárním deníku Blesk inzerát, který vyobrazoval přeškrtnutou tvář předsedy TOP 09, doplněnou výzvou „Nevolte Karla Schwarzenberga“ a výčtem tvrzení, dokazujících jeho spojení se sudetoněmeckými skupinami.

Inzerát pobouřil některé Schwarzenbergovy příznivce, sám prezidentský kandidát uváděl rozčílení z jeho zveřejnění jako jeden z důvodů jeho dezorientovaného chování při volbě, kdy do urny místo lístku vhodil prázdnou obálku. Deník Blesk později zveřejnil, že inzerát si objednal právě advokát Vladimír Zavadil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…