Advokát exposlance Šnajdra humorně šťouchá do Ištvana a jeho úvah

22.07.2013 8:48

Lukáš Trojan, advokát bývalého poslance ODS Marka Šnajdra, tvrdí, že státní zástupci jsou v koncích. Ve spisu prý není jediný důkaz o tom, že by jeho klient dostal trafiku ve státní firmě za to, že se vzdal svého mandátu, a umožnil tak Nečasově vládě pokračovat a prosadit zároveň balíček reforem. Na adresu žalobce Iva Ištvana a jeho spolupracovníků advokát uvádí jemně humorné narážky.

Advokát exposlance Šnajdra humorně šťouchá do Ištvana a jeho úvah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Ačkoli Nejvyšší soud nechává do případu otevřené dveře, policii se prý nepodaří dokázat, že se poslanci vzdali svých mandátů s vidinou zisku lukrativních postů. "Ať (policie) šetří. Ale já vím, co je v tom spisu za důkazy. Takže vím, že tam není nic," uvedl Trojan v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Nikde prý není nahraná věta typu "Dejte mi funkci a já půjdu ze sněmovny". Ve spisu jsou prý asi dva až tři rozhovory Šnajdra, kdy bez souvislosti říká "Jo, jo, ozvu se, probereme to". 

Ačkoli se v obvinění citují textové zprávy Jany Nagyové premiéru Petru Nečasovi jako: "Čepro nebo Mero - předseda dozorčí rady Šnajdr", pro exposlance to nic neznamená. "To je o něm bez něj. Navíc tyhle hovory a zprávy se odehrály až po rezignaci. Takže kde je souvislost s hlasováním? Přece podle policie je to tak, že hlasovali výměnou za funkce," nepochybuje o nevině svého klienta Trojan.

Chybí důkazy

Pokud by chtěla policie Šnajdra stíhat, musela by mít důkaz, že Nagyová, která údajně rozdělování trafik domlouvala, jednala s exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který pak poslance do funkcí dosadil podle její vůle. Své stanovisko vysvětluje na ilustrativním příkladu.

"Pan státní zástupce Ištvan v rozhovoru pro vaše noviny řekl, že k obvinění z korupce stačí, když si ti poslanci nechali ty funkce slíbit. Dobře: tak já vám, pane redaktore, slibuju, že když bude tenhle rozhovor pěkný, tak vám zajistím funkci velvyslance Spojeného království v Austrálii. Má to jedinou chybu - já o tom přece vůbec nerozhoduju," uvedl Trojan.

Spletení tří příběhů

Spojování tří případů: trafik, sledování vojenskou tajnou službou a zakázek lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška, jak to činí policie, označuje Trojan za nesmyslné. Navíc k tom prý chybí jakékoli důkazy. "To jsou skoro cimrmanovské zbytečné otázky v kriminalistice," říká. "Je to spletení tří příběhů, které k sobě mají asi tak daleko jako ta Janouškova autonehoda," uzavírá Šnajdrův advokát Lukáš Trojan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…