Advokát katarského prince chce zrušit zatykač. Věc žene k Ústavnímu soudu

18.01.2014 14:09

Advokát katarského prince Hámida bin Abdal Sáního Josef Lžičař se obrátí na Ústavní soud. Požaduje po něm, aby zrušil mezinárodní zatykač, který je na muže viněného ze zneužívání nezletilých dívek vydán. Podle právníka princovi hrozí již několik let při vycestování z jeho domoviny zatčení, což může být v rozporu s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech.

Advokát katarského prince chce zrušit zatykač. Věc žene k Ústavnímu soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

„Nechť se Ústavní soud vyjádří k tomu, jestli je tento postup, aby pět let byl ten člověk omezen na tom, že nemůže vyjet ze své vlastní země, v souladu s právem," nechal se sylšet princův advokát.

Podle něj totiž nikdy nebyla Sánímu doručena žádná soudní obsílka, a to i přesto, že je jeho adresa v Kataru známa. „Mezinárodní zatykač, když mu nebyl nikdy doručen, je opatření, které nerespektuje zásadu zdrženlivosti, a tím jsou porušována občanská práva," dodal Lžičař.

Uvedl také, že hlavní líčení v Sáního kauze je nařízeno od června do února příštího roku. Princ však zřejmě nedorazí, stále mu totiž hrozí zadržení. „Na 95 procent nepřepokládám, že by přijel. Protože je tam pořád ten mezinárodní zatykač," domnívá se Lžičař.

Policie prošetřuje bývalého ministra Němce

Člen katarské královské rodiny byl v Česku v květnu 2005 nepravomocně odsouzen za sexuální kontakty s mladistvými a nezletilými dívkami k trestu 2,5 roku vězení. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale rozhodl o předání kauzy do Kataru, kauza tak v ČR nebyla nikdy pravomocně uzavřena. Kroky Němce se zabývá policie. Prověřuje, zda se přímo Němec nebo jemu podřízení úředníci předáním kauzy do Kataru nedopustili korupce.

Odvolací pražský městský soud na základě prezidentské amnestie část Sáního případu zastavil. Bývalý prezident Václav Klaus nařídil loni na Nový rok zastavit veškerá trestní stíhání trvající déle než osm let se sazbou nižší než deset let vězení. Zároveň odvolací soud uložil obvodnímu, aby znovu projednal skutky, které člen katarské královské rodiny podle obžaloby spáchal po 1. lednu 2005. Prvoinstanční soud tak musí přezkoumat svůj verdikt pouze u několika skutků z celkem 15 útoků na dívky, kterých se katarský princ údajně dopustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…