Advokát odvezeného ruského ponikatele: Blažek dostal strach a hází to na mě

03.06.2013 17:33

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka a premiéra Petra Nečase může za vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova jeho obhájce Milan Hulík. Toho tato slova rozzlobila, jde prý o nepravdivé tvrzení, kterým se Blažek snaží zbavit odpovědnosti.

Advokát odvezeného ruského ponikatele: Blažek dostal strach a hází to na mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Podle právníka Milana Hulíka je na vině spíše sám ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Poté, co se proti jeho rozhodnutí zvedl nečekaný odpor, se snaží ze své odpovědnosti vykličkovat. Kdo jiný je vinen než obhájce, který nedostatečně čelil jeho rozhodnutí a kdyby byl kvalitnější, dokázal by jeho rozhodnutí  zvrátit!“ píše Hulík ve svém prohlášení.

Je to prý akorát absurdní argumentace. „Pan ministr má vydávat taková rozhodnutí, aby je nemusel ani kvalitní, ani nekvalitní advokát napadat. Znamená to, že nemá nést odpovědnost ten, kdo z titulu svého úřadu a pravomoci podepsal povolení k vydání Torubarova k trestnímu stíhání do Ruské federace, ale ‚nekvalitní‘ obhájce, který  výkonu jeho rozhodnutí nezabránil?“ ptá se advokát.

Celé prohlášení advokáta Hulíka ZDE

Píše také o azylovém řízení, které běželo. „Nesměl  být vydán, dokud nebude rozhodnuto o jeho žádosti o udělení azylu a v případě, že mu nebude udělen, se mohl dále bránit řádným i mimořádným opravným prostředkem včetně ústavní stížnosti. Vydání totiž bránila úmluva o právech uprchlíků vyjadřující zásadu ‚non refoulement‘, tedy zákaz vydání uprchlíků do země, kde by byla ohrožena jejich svoboda či zdraví, a judikatura  Nejvyššího správního soudu ČR a Ústavního soudu. Můj klient mohl za stávajícího azylového řízení být vydán jen tehdy, kdyby vzal svoji žádost o azyl zpět. Všimněme si prosím, že ministr spravedlnosti hovoří stále jen o řízení extradičním (vydávacím) a zcela opomíjí řízení azylové,“ dodává Hulík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …