Advokáti exmanažerů ŘSD trvají na svém. Policie prý porušila zákon

20.06.2012 21:32

Policie se podle zjištění Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nedopustila v kauze obviněných někdejších manažerů ŘSD trestného činu. Advokáti těchto manažerů se však proti tomuto výroku hlasitě bouří a tvrdí, že dochází k posvěcení nepřijatelných policejních postupů, když se jen tiše přikyvuje tomu, jak policie navádí svědky ke křivým výpovědím.

Advokáti exmanažerů ŘSD trvají na svém. Policie prý porušila zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dospěla k závěru, že policie se nedopustila pochybení při vyšetřování kauzy bývalých vysoce postavených manažerů Ředitelství silnic a Dálnic (ŘSD). Informuje o tom server Týden.cz.

Policie smí beztrestně navádět svědky, hřímají obhájci

"Nebylo zjištěno žádné pochybení ze strany policie ani podezření ze spáchání trestného činu," shrnula výsledek několikaměsíční práce inspektorů mluvčí GIBS Radka Sandorová. S tímto stanoviskem však důrazně nesouhlasí obhájci obviněných, kteří ostatně sami stížnost k inspekci podali.

"Pokud si někdo myslí, že když vypovídá ta samá osoba v tomtéž trestním řízení o zásadních otázkách pokaždé jinak, že je vše v pořádku a není páchán trestný čin, tak já si to tedy nemyslím," řekl on-line deníku TÝDEN.cz jeden z týmu obhájců Jan Schramhauser a dodal: "Je-li pak tento postup podle všeho osnován orgány činnými v trestním řízení, pak o jejich pochybení nemohu mít pochybnosti.“

Obhájce Michala Haly Jan Szewczyk je ve svých tvrzeních ještě nesmlouvavější, když tvrdí, že závěry bezpečnostní inspekce dávají policistům volnou ruku k tomu, aby svědky naváděli ke křivým výpovědím.

Připomeňme, že v kauze ŘSD jsou obviněni čtyři lidé v čele s bývalým výkonným ředitelem ŘSD Michalem Halou, kterého protikorupční poliie stíhá za korupční jednání a nevýhodný pronájem státního majetku, přesněji řečeno několika dálničních odpočívadel. Škoda byla vyčíslena na 337 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …